Wappie-vrijheid

0

Via demonstraties laten de wappies weten dat inbreuk wordt gemaakt op hun ‘vrijheid’ en ‘rechten’. Oh ja? Hoezo?
Vrijheid en rechten spreek je in een democratie met zijn allen af. Wappies denken daar kennelijk toch anders over. Is hier sprake van een glijdende schaal?

Het klassiek liberalisme

Voor een beter begrip van intermenselijke verhoudingen moeten we terug naar het begin van de 19e eeuw, naar het ontstaan van de eerste democratische stelsels. Het samenleven binnen een sociaal contract houdt in dat iets van persoonlijke vrijheid moet worden ingeleverd. Dat we elkaar niet de hersenen inslaan, wordt vastgelegd in regels en grondwetten. Hier hoef ik niet over uit te weiden, dat weten we wel zo ongeveer. Voor het optuigen van de rechtsstaat stemde iedereen in met wat ik noem het klassiek liberale adagium: ‘mijn vrijheid stopt waar die van de ander begint’.
Dat wil zeggen, respect hebben voor de wet, respect hebben voor de ander. Door opvoeding en opleiding weet iedereen wel waar zijn eigen vrijheidsgrens ligt.
Let wel, zonder dit beginsel van rekening houden met de ander, hadden de zuilensamenleving en de sociaaldemocratie uit de vorige eeuw niet kunnen bestaan, was er geen verzorgingsstaat geweest.

Het neoliberalisme

We maken een sprongetje, als kruispunt hou ik aan het jaar 1989, de val van de Berlijnse Muur. Het markeert de symbolische aanvang van het neoliberalisme, zo goed als de hele wereld maakt nu deel uit van één en dezelfde economie, de globalisering zet zich door. De kenmerken daarvan kennen we wel, een terugtredende overheid, de vrije markt, privatisering en de vrije rol van het geld. Het bracht een enorme welvaart teweeg.
In een betrekkelijk kort tijdsbestek verandert de solidaire- in de individualistische mens. Het kan, door de welvaart is de ander niet meer nodig, er hoeft niet meer te worden gezorgd voor ouders of grootouders die als erfenis van de inmiddels verfoeide sociaaldemocratie zichzelf wel kunnen redden. In de nieuwe ik-samenleving ontstaat het neoliberale adagium: ‘de ander moet maar aangeven tot hoever ik kan gaan’.
De stereo gaat op standje 9, de buurt moet maar aangeven of het te hard is. Bedenk zelf een aantal voorbeelden.

Het populisme

Niet iedereen kan de snelle veranderingen bijhouden. De buurtsuper en de gulden verdwijnen, er is een tsunami van asielzoekers en via de social media wordt de fabeltjes-fuik in stelling gebracht. Velen weten het niet meer en dat zie je terug bij verkiezingen, tot 70% is zwevend. Henk en Ingrid krijgen het gevoel dat ze niet evenredig van de welvaart profiteren. Daarentegen ‘anderen’ wel en die doen dat ‘ook nog eens van mijn centen.’
Aan het begin van de 20e eeuw ontstaat het populisme. Het neoliberale ‘ieder voor zich’ verenigt zich institutioneel in de psyche van ‘wij het volk’. Er ontstaat een geheel nieuw fenomeen, het aanwijzen van een zondebok. Wel zo handig, als de schuld bij een ander ligt, hoef je zelf niet te argumenteren of oplossingen aan te dragen. Ultimo wordt het ‘minder minder’, de ander bestaat nog wel, maar wordt uitgesloten.

De Wappies

Het populisme lijkt een tussenstation in de glijdende schaal naar de wappie-bubbel, de medemens bestaat weliswaar nog wel, maar de ander wordt nu onderdeel van een complot. Hetzelfde geldt voor de wetenschap, de pers, democratische beginselen, de overvolle IC’s, de overheid, de wetten, de pandemie, noem maar op. En als mondkapjes en een avondklok de wappie-vrijheid in de weg zitten, wordt de overheid een vijand. De woorden ‘opstand’ en ‘revolutie’ heb ik al horen vallen.
=


Reageer of deel.
Abonneer je op nieuwe berichten per e-mail in de Lower Footer van deze site.
(volgend bericht wordt: ‘Waarom ik geen PVV of FvD stem’)

Wil je meer weten over de oorzaken van irrationeel menselijk gedrag?
Koop dan mijn boek.
‘De Evolutionaire Stempel’  verklaart complottheorieën, ISIS, @MeToo, geweld, oorlog, conflicten, terrorisme, COVID-19 en nog wat dingetjes.
En uiteraard wat zou je eraan kunnen doen. 

Terug naar de homepage 

 

Over de auteur

Wat vind jij ervan? Laat het maar weten

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.