Waarom een PvdA/GroenLinks combinatie?

0

Via mijn stem ben ik bij verkiezingen mede verantwoordelijk voor de wijze waarop wij onze samenleving inrichten. Zou ik in het stemhokje de keuze moeten maken om er zelf beter van te worden? Of beter, zou ik moeten investeren in een leefbare wereld voor mijn/onze kinderen?
De PvdA en GroenLinks willen samenwerken, bij deze een onderbouwing waarom dat een goed idee is. Daartoe moeten we wel even terug naar het wezen van ons menszijn, dus waar we vandaan komen en vooral waar we met zijn allen naar toe gaan.

De ideologische meetlat van de PvdA

De mens komt hulpeloos ter wereld, hij beschikt niet over grote kaken, klauwen of vleugels, hij is noodgedwongen een sociaal wezen. Zoogdieren die een langdurig verband met soortgenoten aangaan, hebben een evolutionair voordeel. Dat geldt zeker voor mensen, dat blijkt. Echter, we zijn nu op het punt aangekomen dat er sprake is van een onaanvaardbare sociale ongelijkheid. Om die reden ligt bij de PvdA de focus op het solidair opkomen voor de sociaal zwakkeren door het garanderen van bestaanszekerheid, toegang tot onderwijs, de gezondheidszorg, cultuur en de media. En daar hoort uiteraard het rechtvaardig delen van de aardse bronnen bij.    

De ideologische meetlat van GroenLinks

In de ‘survival of the fittest’ gaat het in eerste instantie om het dagelijks overleven, zeg maar het zeker stellen van de eerstvolgende maaltijd en dat is dan weer de voorwaarde voor het voortbestaan van de soort. Dat geldt ook voor de mensheid. Echter, het dagelijks overleven is synoniem geworden aan ‘consumentisme’. Je kunt zeggen dat een voortgaand neoliberalisme uiteindelijk zelfdestructief is. Het menselijk leefmilieu is nu al ernstig in gevaar. GroenLinks wil met het oplossen van onder andere de klimaatproblemen het voortbestaan van de mensheid zeker stellen.  

Een nieuwe zingeving, een nieuwe politiek

De PvdA met een nadruk op het dagelijks overleven en GroenLinks met een accent op het voortbestaan, vullen elkaar naadloos aan. Hoe zou onze wereld er over pakweg 50 of 500 jaar uit kunnen of moeten zien? Zijn we dan klaar met het neoliberalisme en overgestapt op een circulaire economie? Er is ongetwijfeld heel veel meer over te zeggen, maar we zouden het eerst eens moeten zijn over het waarom en de noodzakelijkheid.
Iedereen heeft toch het beste voor met zijn kinderen? De bijbehorende PvdA/GL politiek zou dan zijn: 
–  voor elke maatregel vooraf de gevolgen nagaan voor het dagelijks overleven van de sociaal zwakkeren
–  elke maatregel toetsen aan het lange termijn voortbestaan.

Simpeler dan dit is het niet. PvdA en GroenLinks, ga je ding doen!

Je mag delen!

Zie voor een uitwerking van de tweeledige evolutionaire doelgerichtheid, overleven en voortbestaan, mijn boek
De Evolutionaire Stempel

Naar de Homepage

 

Share.

Over de auteur

Wat vind jij ervan? Laat het maar weten

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ontdek meer van ybo.nl

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder