De letters LHBTqia+ staan inmiddels al voor een heel rijtje: lesbisch, homoseksueel, biseksueel, transgender, intersekse, queer, aseksueel en de + betekent een seksuele oriëntatie en genderidentiteit die niet heteroseksueel of cisgender zijn. Goed om ook te weten: ongeveer 1 op 20 personen in ons land is LHB en 1 op de 15 is LHBT. Onder dit artikel staat een verdere uitleg, overgenomen van www.iedereenisanders.nl.
Volgens het nog immer wijdverbreid rechts-christelijk denken, is LHBTi abnormaal, zelfs een te genezen ziekte.
Hoe zit het nu echt?
We moeten de evolutionaire processen nog eens goed beschouwen en vooral interpreteren, want daar ligt de verklaring. In de harde survival of the fittest hebben organismen die zich het beste kunnen aanpassen meer kans om te overleven. Dit principe geldt voor alle organismen, dieren, planten en uiteraard ook mensen.
Echter, evolutionaire processen zijn ongestructureerd en hebben geen plan. Om toch iets van leven te genereren, wordt letterlijk alles uit de kast getrokken, het is als schieten met hagel. Er gaat dan ook heel veel niet goed, het kan niet altijd bingo zijn. Soorten ontstaan en sterven uit, van de dino tot de dodo. En trouwens, ook een hele reeks mensachtigen kwam niet tot wasdom. Wij, de homo sapiens (de ‘wijze’) bleven als enige over van de menselijke soort.
Een levend voorbeeld van die survival of the fittest zijn organismen als COVID-19, SARS, Ebola en nog wat probeersels. De mens is nu eenmaal niet volmaakt getuige de diverse vormen van kanker, het syndroom van Down en aangeboren hersenbeschadigingen. En datzelfde geldt ook voor vormen van lesbisch, homoseksueel, biseksueel, transgender, intersekse, queer en aseksueel.
De ‘evolutie’ heeft geen mening, kent geen goed of kwaad en wijst dus ook niet af. Dat afkeuren doen mensen die niet begrijpen dat zij ook zelf een evolutionair voortbrengsel zijn. Ze zullen vroeger op school een afslag hebben gemist. Met andere woorden, LHBTqia+ is dus niet iets om je over op te winden.
Eigenlijk is het tegendeel waar, LHBTqia+ is juist een geruststellende gedachte, het is een teken dat de ‘evolutie’ niet voltooid is. Sterker, het is het bewijs dat het leven gewoon doorgaat!
nnnn
Ybo van den Beukel
april 2020
Seksuele oriëntatie gaat over gevoelens (verliefdheid, seksueel verlangen, liefde) wat je ermee doet (flirten, relaties aangaan, seks hebben, of niet) en hoe je jezelf noemt (wel of niet uit de kast, lesbisch, bi, homo, pan, queer, etc.)
Genderidentiteit gaat over wie je bent. Voel je je vrouw, man of non-binair (niet vrouw en niet man)? Of iemand anders? Is het altijd hetzelfde of verandert dit zo nu en dan of door de tijd heen?
Genderexpressie gaat over wat of hoe je doet. Bijvoorbeeld hoe je je gedraagt, kleedt of beweegt. Uit jij je vrouwelijk? Mannelijk? Allebei? Geen van twee?
Sekse gaat over wat je hebt. Sekse gaat over lichamelijke kenmerken waarmee je wordt geboren of die je later ontwikkelt. Sommige lichamelijke kenmerken zijn zichtbaar, andere niet. Voorbeelden zijn genitaliën, lichaamsvormen (lichaamsbouw, vetverdeling en borstklierontwikkeling), hormonen en chromosomen.
Terug naar de Homepage