LHBTqia+

0

De letters LHBTqia+ staan voor een heel rijtje: lesbisch, homoseksueel, biseksueel, transgender, intersekse, queer, aseksueel en de + staat voor genderidentiteit anders dan heteroseksueel of cisgender. Zie onder dit artikel  een verdere uitleg overgenomen van www.iedereenisanders.nl.

Volgens het nog immer wijdverbreid christelijk denken is LHBTi abnormaal, zelfs een te genezen ziekte en politiek rechts vind het ‘woke’. Hoe zit het nu echt?

Vergeet meningen en wat mensen denken, en kijk nog eens goed naar evolutionaire processen, want daar ligt de verklaring. Evolutionaire processen hebben geen vooropgezet plan hebben, ze zijn ongestructureerd. Om vormen van leven te genereren, wordt alles geprobeerd, het is als schieten met hagel. Gevolg is dat er zo nu en dan ook iets niet goed gaat, dat wil zeggen in mensenogen, de kwalificatie goed of slecht is een menselijk oordeel, evolutionaire processen kennen geen moraliteit.
Soorten ontstaan en sterven uit, van de dino tot de dodo. En trouwens, ook een hele reeks mensachtigen kwam niet tot wasdom. Wij, de homo sapiens (de ‘wijze’) bleven als enige over van de menselijke soort.

Overigens, een levend en recent voorbeeld van die survival of the fittest zijn organismen als  COVID-19, SARS, Ebola en nog wat  probeersels.
Hoe dan ook, de mens is niet volmaakt getuige de 
diverse vormen van kanker, het syndroom van Down en aangeboren hersenbeschadigingen. En dat geldt ook voor vormen van lesbisch, homoseksueel, biseksueel, transgender, intersekse, queer en aseksueel.

De ‘evolutie’ heeft geen mening, kent geen goed of kwaad en wijst dus ook niet af. Dat afkeuren doen mensen die niet begrijpen dat zij ook zelf een evolutionair voortbrengsel zijn. Met andere woorden, LHBTqia+ is dus niet iets om je over op te winden.

Eigenlijk is het tegendeel waar, LHBTqia+ is juist een geruststellende gedachte, het is een teken dat de ‘evolutie’ niet voltooid is. Sterker, het is het bewijs dat het leven gewoon doorgaat!  

nnnn
Ybo van den Beukel
april 2020

 

Seksuele oriëntatie gaat over gevoelens (verliefdheid, seksueel verlangen, liefde) wat je ermee doet (flirten, relaties aangaan, seks hebben, of niet) en hoe je jezelf noemt (wel of niet uit de kast, lesbisch, bi, homo, pan, queer, etc.)
Genderidentiteit gaat over wie je bent. Voel je je vrouw, man of non-binair (niet vrouw en niet man)? Of iemand anders? Is het altijd hetzelfde of verandert dit zo nu en dan of door de tijd heen?
Genderexpressie gaat over wat of hoe je doet. Bijvoorbeeld hoe je je gedraagt, kleedt of beweegt. Uit jij je vrouwelijk? Mannelijk? Allebei? Geen van twee?
Sekse gaat over wat je hebt. Sekse gaat over lichamelijke kenmerken waarmee je wordt geboren of die je later ontwikkelt. Sommige lichamelijke kenmerken zijn zichtbaar, andere niet. Voorbeelden zijn genitaliën, lichaamsvormen (lichaamsbouw, vetverdeling en borstklierontwikkeling), hormonen en chromosomen.

Terug naar de Homepage

 

Share.

Over de auteur

Wat vind jij ervan? Laat het maar weten

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ontdek meer van ybo.nl

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder