‘Woke’
Het is een veelgebruikte term: woke. Maar wat betekent het en waar komt het vandaan?
Ruim honderd jaar geleden werd de term ‘woke’ gebruikt door Afro-Amerikanen om elkaar te waarschuwen voor racistisch geweld. In onze tijd is het gekaapt door rechts conservatieve groeperingen als verzet tegen veranderingen op het gebied van emancipatie, racisme, Black Lives Matter, vegetarisme, diversiteit, dekolonisatie-obsessie, islam, LHBTi, gender, dat soort zaken.
Voor de Afro-Amerikanen was ‘woke’ destijds een waarschuwing om ‘wakker’ te blijven voor racistisch geweld, voor rechts wordt ‘woke’ nu gebruikt om verworvenheden te beschermen. Want als marginale groepen rechten opeisen, waarom zou de witte Europeaan dan moeten inleveren? Woke helpt een gemeenschappelijk vijandbeeld te scheppen. Niet meer, maar ook niet minder dan dat en uiteraard moet politiek links het daarbij ontgelden.
Iemand beschuldigen van ‘wokisme’ is in feite het aanwijzen van een zondebok, en is vergelijkbaar met de schuld leggen bij Marokkanen, asielzoekers of de EU. Het aanwijzen is een rechtse hobby en ook handig, want dan ben je niet zelf schuldig, de ander moet zich maar verdedigen.
‘Woke’ is te beschrijven als aannames van politiek rechts over hoe politiek links denkt. Het is zoiets als ‘ja maar jullie’ en dat is voor politieke discussies niet bruikbaar.
Beerta (PVV): ‘het is politieke correctheid in het extreme doorgevoerd.’
Haga (BVNL): ‘het is linkse woke-gekkigheid.’
Minister Yesilgoz waarschuwde dat ‘wokisme’ de democratische rechtsstaat zou ondermijnen.
Als iemand nog een keer het woord ‘woke’ in de mond neemt, zal ik beleefd vragen wat hij/zij daar nu precies mee bedoeld.
= =
Terug naar de Homepage.
Als je het nog niet gedaan hebt, abonneer je in de Lower Footer op nieuwe Blogs!