De VVD-vrijheid van de achteruitkijkspiegel

2

De VVD is op dit moment de grootste partij en heeft  dan ook de meeste invloed op het te voeren beleid. Maar wat ìs dat beleid dan? Goede vraag, waar heeft het Nederlandse volk in meerderheid (opnieuw) voor gekozen?

Het VVD-accent ligt onverholen op het rechts liberalisme, dat weten we wel. Noem het voor mijn part gelijk maar ‘neoliberalisme’. Even terug naar school, de uitgangspunten:

  • een terugtredende overheid 
  • privatisering 
  • marktwerking 
  • de bijbehorende politiek is die van het ‘Laissez Faire’.

Met andere woorden, iedereen kan met deze VVD-vrijheid doen en laten wat hij wil. Jij, ik en vooral de bedrijven. Dat hebben we daadwerkelijk de afgelopen decennia kunnen zien. Het bracht welvaart, zeker, maar hoe lang en tot hoe kun je hier mee doorgaan? Want als het nijpend wordt en ècht uit de hand dreigt te lopen, als bij wijze van spreken iedereen door het rode licht gaat rijden, moet worden ingegrepen.

En dan blijkt dat de politiek van Laissez Faire, het ‘laten gaan’, het regeren via de acheruitkijkspiegel, toch niet zo handig is. Het is altijd achteraf reageren, altijd te laat dus.
In tijden van snelle verandering wordt dat een probleem. Dat zag je bij de kindertoeslag affaire, de corona maatregelen, de aftocht uit Afghanistan, de huizenmarkt, de GGZ, het onderwijs. Kan iemand de lijst aanvullen? 

Bijkomend probleem is dat tegelijkertijd in het kader van een terugtredende overheid wordt bezuinigd op de toezichthouders zoals de NVWA, het COA, de rechterlijke macht, de politie. En waar haalt in een geprivatiseerde context een door de aardbevingen getroffen Groninger zijn recht? Kan iemand ook deze lijst aanvullen?

De roep om een daadkrachtig en toekomstbestendig beleid wordt weliswaar steeds luider, intussen is de VVD nog steeds de grootste partij. Hoe dan?
Ik denk dat de aantrekkelijkheid van het begrip ‘vrijheid’ hier een (te) grote rol speelt. Denk even mee. ‘Vrijheid’ appelleert aan iets wat in de basis elk mens heel graag zou willen. Echter, in een samenleving betekent de vrijheid van de één automatisch een inperking van de vrijheid van de ander. Denk daar maar even over na.
De moraal van dit verhaal? Hoed je voor politieke stromingen die ‘vrijheid’ in het vaandel voeren.

Lees ook de glijdende vrijheidsschaal  nog maar even door.

Terug naar de Homepage

Share.

Over de auteur

2 reacties

Wat vind jij ervan? Laat het maar weten

%d bloggers liken dit: