putin-probleem

Met de Russische inval in de Ukraine wordt een wereldwijd probleem bloot gelegd: mannen die op slinkse wijze aan de macht komen en dan rare dingen gaan doen. En eenmaal aan de macht, worden tussentijds de spelregels aangepast. 
Sprekend voorbeeld is nu even Putin, maar kijk ook naar Ljukashenko, Assad, een reeks Afrikaanse leiders, Trump, Orban, in het verleden IDI Amin, Mussolini, Hitler, de lijst is eindeloos en het patroon is hetzelfde. Steeds als machtsdenken de overhand krijgt, wordt een land afhankelijk van persoonlijke willekeurEn ja, het zijn altijd mannen, een overdosis aan testosteron speelt een rol.

Op slinkse wijze  

Op weg naar de macht wordt steevast gebruik gemaakt van dwang, beïnvloeding, nepnieuws, beperking van de persvrijheid, gerrymandering (manipulatie van kiesdistricten in de VS), corruptie en nog wat duistere technieken.
Als het machtsdenken overgaat in vijand denken, is het echt oppassen geblazen. Het maakt dan niet uit of het gaat om de Oekraïne, Marokkanen of asielzoekers.

De gemene deler is inbreuk maken op de democratische waarden en vooral de Trias Politica. Maar let op, ook in Nederland zijn een tweetal partijen in ons parlement niet zuiver op de graat. De PVV en het FvD kennen zelf geen interne democratie. Zowel Wilders als Baudet zijn zelf geproclameerde leiders die geen last hebben van periodieke stemmingen en/of benoemingen, zij leggen aan niemand verantwoording af. Tja, hoe democratisch wil je het hebben. In de gaten houden dus. Wilders zit al meer dan 20 jaar in de 2e Kamer; viola. 

Te laat

Als de ‘dictators’ van de wereld het ècht te bont maken, komt de internationale gemeenschap in actie en worden in een gunstig geval sancties opgelegd. Er moet dus eerst een incident plaatsvinden, een oorlog, een staatsgreep, een genocide, een pandemie of wat dan ook. Het is ingrijpen achteraf, altijd te laat.
Een dictator brengt de mensheid niet veel verder, waarom steeds wachten? Waarom niet tijdig een halt toeroepen? 

Oplossing, mondiaal manifest ‘democratie’

Voorkomen is beter dan genezen, uitsluitend ‘democratie‘ kan voorkomen dat de Putin’s van deze wereld hun weg naar de macht forceren. Het is uitgesloten dat een volk in meerderheid zou besluiten oorlog te voeren. Tenminste, ik ken geen voorbeelden.
Wat de wereld echt nodig heeft, is democratie, inclusief een overeenstemming over de meest simpele eisen van de Trias Politica, een onafhankelijke rechterlijke macht, persvrijheid, een kiesstelsel, de duur van ambtstermijnen, dat soort zaken. Zo lang een potentiële dictator maar geen kans krijgt. Zouden we het daar wereldwijd over eens kunnen worden? En zouden we zoiets kunnen implementeren?

De EU is er al mee bezig, er zijn de Copenhagen Criteria, de rechtsstaattoets op grond waarvan maatregelen worden genomen om Polen en Hongarije in het democratisch gareel te krijgen. Zouden we de andere economische grootheden/blokken mee kunnen krijgen? Om te beginnen de VS, Canada, Australië, Japan? De Verenigde Naties?
Een boycot zou ook moeten gelden voor landen die desondanks dictators blijven steunen, anders werkt het niet. 

Pleidooi voor burgerschap

Een belangrijke voorwaarde, ook het electoraat dient democratisch te worden geschoold. Bijbrengen wat democratie precies is, elk mens waar dan ook in deze wereld is mondig. Maak het vak ‘burgerschap’ verplicht en sluit af met een examen voor het verkrijgen van toegang tot verkiezingen.
Kortom, voorkomen is beter dan genezen; en uiteindelijk ook stukken goedkoper. 

 

Gerelateerde artikelen:
– Het gevaar van ultra-rechts:  De onomkeerbaarheid van democratie
– Oorzaak veranderende omgangsvormen: De glijdende schaal van ‘vrijheid’ 
– Misverstanden ten aanzien van  Politiek Rechts en Links
– Achtergronden van het Populisme
– Er is eigenlijk maar één oplossing. Hier mijn  Pleidooi voor Brurgerschap

Terug naar Blogs

Terug naar de Homepage