De oplossing van het Putin-probleem

0

Met de Russische inval in de Ukraine wordt een wereldwijd probleem bloot gelegd: mannen die op slinkse wijze aan de macht komen en dan rare dingen doen. Als machtsdenken de overhand krijgt, wordt een land afhankelijk van persoonlijke willekeurEn ja, het zijn altijd mannen, een overdosis aan testosteron speelt een rol.
Sprekend voorbeeld is nu even Putin, maar kijk ook naar Ljukashenko, Assad, een reeks Afrikaanse leiders, Trump, Orban, in het verleden IDI Amin, Hitler, de lijst is eindeloos.

Op slinkse wijze  

Op weg naar de macht wordt steeds oneigenlijk gebruik gemaakt van dwang, beïnvloeding, nepnieuws, beperking van de persvrijheid, gerrymandering (manipulatie van kiesdistricten in de VS), corruptie en nog wat duistere technieken. De gemene deler is inbreuk maken op de democratische waarden en vooral de Trias Politica. Ook Putin heeft tussentijds de spelregels aangepast, hij kan voorlopig aan de macht blijven.
Maar let op, ook in Nederland is het niet geheel zuiver, de PVV en het FvD kennen zelf geen interne democratie. Ook Wilders en Baudet zijn zelf geproclameerde leiders die geen last hebben van partij-kritiek. Zij omzeilen periodieke benoemingen, zij leggen aan niemand verantwoording af, hoe democratisch wil je het hebben. In de gaten houden dus. Wilders zit al meer dan 20 jaar in de 2e Kamer; viola. 

Te laat

Als de ‘dictators’ van de wereld het ècht te bont maken, komt de internationale gemeenschap in actie en worden sancties opgelegd. Er moet dus eerst een incident plaatsvinden, een oorlog, een staatsgreep, een genocide, een pandemie of wat dan ook. Het is ingrijpen achteraf, altijd te laat.
Een dictator brengt de mensheid niet veel verder, waarom steeds wachten? Waarom niet tijdig een halt toeroepen? 

Oplossing, mondiaal manifest ‘democratie’

Voorkomen is beter dan genezen, uitsluitend ‘democratie‘ kan voorkomen dat de Putin’s van deze wereld hun weg naar de macht forceren. Het is uitgesloten dat een volk in meerderheid zou besluiten oorlog te voeren. Tenminste, ik ken geen voorbeelden.
Wat de wereld dus echt nodig heeft, is democratie. Overeenstemming over de meest simpele eisen van de Trias Politica, een onafhankelijke rechterlijke macht, persvrijheid, een kiesstelsel, de duur van ambtstermijnen, dat soort zaken. Zo lang een potentiële dictator maar geen kans krijgt. Zouden we het daar wereldwijd over eens kunnen worden? En zouden we zoiets kunnen implementeren?

De EU is er al mee bezig, er zijn de Copenhagen Criteria, de rechtsstaattoets op grond waarvan maatregelen worden genomen om Polen en Hongarije in het democratisch gareel te krijgen. Zouden we de andere economische grootheden/blokken mee kunnen krijgen? Om te beginnen de VS, Canada, Australië, Japan? De Verenigde Naties?
Een boycot zou ook moeten gelden voor landen die desondanks dictators blijven steunen, anders werkt het niet. Al is het maar om te vermijden dat T-shirts worden gemaakt door kinderhanden.

Pleidooi voor burgerschap

Een belangrijke voorwaarde, ook het electoraat dient democratisch te worden geschoold. Bijbrengen wat democratie precies is, elk mens waar dan ook in deze wereld is mondig. Maak het vak ‘burgerschap’ verplicht en sluit af met een examen voor het verkrijgen van toegang tot verkiezingen.
Kortom, voorkomen is beter dan genezen; en uiteindelijk ook stukken goedkoper. 

 

Als je geïnteresseerd bent, hier enkele linkjes naar gerelateerde artikelen:
– Het gevaar van ultra-rechts:  De onomkeerbaarheid van democratie
– Oorzaak veranderende omgangsvormen: De glijdende schaal van ‘vrijheid’ 
– Misverstanden ten aanzien van  Politiek Rechts en Links
– Waarom politie rechts aantrekkelijk is, achteraf Regeren via de achteruitkijkspiegel 

Een verdere uitwerking van hoe en waarom de mens denkt en handelt zoals hij daadwerkelijk denkt en handelt, vind je in mijn boek:  ‘De Evolutionaire Stempel’
Daaruit een tweetal passages:
– Achtergronden van het Populisme
– Er is eigenlijk maar één oplossing. Hier mijn  Pleidooi voor Brurgerschap

Terug naar Blogs

Terug naar de Homepage

 

Waardeer deze bijdrage

0%
0%
Stof tot nadenken . . .
  • Gebruikers waardering (1 Stemmen)
    8.9

Over de auteur

Wat vind jij ervan? Laat het maar weten