Een ‘Nexit’ kost mij euro 1822,00 per jaar!

1

Blijf het maar vaak genoeg herhalen en je gaat het nog geloven ook: Brussel bepaalt alles en Nederland is een domme netto betaler!  Het probleem is dat de kosten vrij nauwkeurig kunnen worden vastgesteld, het is de bijdrage van de overheid. Maar wat levert de EU ons op? Door een vrije beweging van goederen, diensten, kapitaal en mensen hebben wij wel degelijk een voordeel. Een heel groot voordeel zelfs. Alleen het is niet direct in de portemonnee terug te zien. 

Mijn EU voordeel is euro 1822 per jaar

De Duitse Bertelsmann Stichting maakte in 2019 een inschatting voor burgers afkomstig uit 250 Europese regio’s. Met een verbluffende conclusie. Gemiddeld profiteert de Europese burger per jaar voor een bedrag van euro 840,00. Voor de Nederlandse regio’s ligt het voordeel een stuk hoger. 

Ik woon in Noord Holland, mijn voordeel is euro 1822 per jaar. Dank u wel. 
Als je in een andere provincie woont, bereken snel  jouw voordeel. Dit is de link naar het artikel (8/5/2019) ‘EU single Markets boost’.  Scroll naar het  interactieve kaartje en selecteer jouw provincie, voilà.
Probleem, het voordeel is niet direct zichtbaar in je portemonnee. En ja, wat niet tastbaar is, ‘bestaat’ dan ook niet. Het zou een goede zaak zijn als de overheid jaarlijks deze voordelen zou publiceren. 

Al was het de helft

Ik kan er met mijn gezonde verstand niet bij dat op grond van halve waarheden en volslagen onzin zich een anti EU stemming begint af te tekenen. Er wordt iets gesuggereerd dat er niet is. Het zegt helaas alles over de goedgelovigen.  
Okay, ook iets over de kosten. Omgerekend per Nederlander is dat ongeveer euro 425 per jaar.
Maar dan nog, al betaalden we het dubbele, dan zitten we nog aan de goeie kant. Nexiteers, (zucht) stop er toch  mee. 

Nog iets: een quiz voor de Nexiteers

Met droge ogen beweren ‘Brussel bepaalt alles’, is onzin. Er zijn slechts 5 (vijf) exclusieve bevoegdheden, zaken waar Brussel het ècht alleen voor het zeggen heeft. PVV’ers en FvD’ers kunnen ze ongetwijfeld blind oplepelen. Voor de andere geïnteresseerden, het betreft maatregelen op deze onderwerpen:  
(1) De douane-unie; (2) mededingingsregels voor de interne markt; (3) het monetair beleid, voor de lidstaten die de euro als munt hebben; (4) visserijbeleid met betrekking tot de instandhouding van de biologische rijkdommen van de zee en tenslotte de (5) gemeenschappelijke handelspolitiek

Alle andere beslissingen worden in overleg genomen, bijvoorbeeld over 
het klimaat, milieu, gezondheid (Corona-crisis!), buitenlandse betrekkingen, veiligheid, justitie, migratie en nog heel wat andere zaken. De besluitvorming daarover verloopt op democratische wijze via de nationale parlementen en oh ja, er is ook nog het vetorecht. 

Vazalstaten

Na een Nexit zouden we alles weer zelf kunnen bepalen? Nou, is slechts voor een deel zo. Aan de EU geassocieerde landen als Noorwegen, Zwitserland en IJsland volgen ‘vrijwillig’ tot meer dan 80% de EU regelgeving en dit is nog een lage inschatting. Deze landen moeten wel, want wil je handel blijven drijven met de grootste markt ter wereld, dan moet voldaan worden aan mede door ons parlement ingestelde ARBO-regels, normen voor voedselveiligheid, bedrijfssubsidies, dat soort zaken. Voor die landen, en inmiddels ook Groot Brittannië is het zwaar leunen op de EU, maar zonder invloed op de besluitvorming. 

Nog een paar dingetjes

Last, but zeker not least, kijk ook  naar de geschiedenis van na 1945. De EGKS en de opvolgende EEG had als doel economische samenwerking, niets meer, niets minder. Handeldrijven dus. En daar beter van worden. Dat werd een groot succes. 
Een volgende stap was logischerwijze de vorming van de meer politiek getinte EU, want voor  een eerlijke interne markt  is een gelijk speelveld noodzakelijk. Wetgeving, sociale zekerheden, afspraken en nog wat aanverwante zaken, dienden te worden gelijkgeschakeld. 
Het wegvallen van grenzen en de toetreding tot Schengen had vooral voor Nederland als handelsland een positieve uitwerking. Dat T-shirt van 5 euro wordt binnen de EU niet meer door kinderhanden gemaakt.
En wellicht belangrijker, we leven al 75 jaar in vrede. (‘En de oorlog in de Balkan dan? En Oekraïne?’ Ja hallo, die zitten helemaal niet in de EU.) 
Lees het allemaal nog maar even na, dit zijn de doelstellingen en waarden.  

Terug naar Home

 

Share.

Over de auteur

1 reactie

Wat vind jij ervan? Laat het maar weten

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ontdek meer van ybo.nl

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder