Nexit, nee toch! (1)

1

Blijf het vaak genoeg herhalen en je gaat het nog geloven ook: Brussel bepaalt alles en we zijn netto betalers! 
Een betere vraag is: Wat levert de EU mij op? 
De Bertelsmann Stichting maakte een inschatting voor 250 Europese regio’s. 

Mijn EU voordeel is euro 1822 per jaar

Ik woon in Noord Holland, mijn voordeel is euro 1822 per jaar. Dank u wel. 
Bereken snel  jouw voordeel. Dit is de link naar het artikel (8/5/2019) ‘EU single Markets boost’.  Scroll naar het  interactieve kaartje en selecteer jouw provincie, voilà. 
Probleem, het voordeel is niet zichtbaar. En wat niet wordt gezien, ‘bestaat’ niet. 

Al was het de helft

Ik kan er met mijn gezonde verstand niet bij dat op grond van halve waarheden en volslagen onzin zich een anti EU stemming begint af te tekenen. Er wordt iets gesuggereerd dat er niet is. Het zegt helaas alles over de goedgelovigen.  
Okay, ook iets over de kosten. Omgerekend per persoon is dat ongeveer euro 425 per jaar.
Maar dan nog, al was het de helft. Nexiteers, (zucht) stop er toch  mee. 

Vazalstaten

Geassocieerde landen als Noorwegen, Zwitserland en IJsland volgen tot meer dan 80% de EU regelgeving en dit is nog een lage inschatting. Ze moeten wel. Wil je handel blijven drijven met de grootste markt ter wereld, dan moet voldaan worden aan mede door ons parlement ingestelde ARBO-regels en normen voor voedselveiligheid. Deze landen leunen zwaar op de EU, maar hebben geen invloed op de besluitvorming. Ze hebben 0,0 te vertellen. Net zoals straks het Verenigd Koninkrijk.

Nog een paar dingetjes

Kijk ook eens naar de geschiedenis. De EU had en heeft als doel economische samenwerking, niets meer, niets minder. Dit zijn de doelstellingen. Handeldrijven dus. En daar beter van worden. Dat werd, nee, dat is een groot succes. 
Een volgende stap moest logischerwijze worden gezet. Voor een eerlijke interne markt  is een gelijk speelveld noodzakelijk. Wetgeving, sociale zekerheden, afspraken en nog wat aanverwante zaken.
Het wegvallen van grenzen en de toetreding tot Schengen had vooral voor Nederland als handelsland een positieve uitwerking. Dat T-shirt van 5 euro wordt binnen de EU niet meer door kinderhanden gemaakt. Prima, maar belangrijker, we leven al 75 jaar in vrede. 
(‘Ja maar de Balkan dan? En Oekraïne?’ Pleur op, die zitten helemaal niet in de EU.)

Quiz voor Nexiteers

Wie van de Nexiteers kan zonder blikken of blozen de 5 exclusieve bevoegdheden oplepelen? Dus waar Brussel het echt alleen voor het zeggen heeft, buiten de nationale parlementen om. Ik ben benieuwd. Nou?
Het zijn er slechts 5, niet eens zo moeilijk om te onthouden (zie hieronder de link).  
Het merendeel van de beslissingen,
het klimaat, milieu, gezondheid (kijk maar naar de aanpak van de Corona-crisis), buitenlandse betrekkingen, veiligheid, justitie, migratie en nog wat zaken, verlopen via de nationale parlementen en er is ook nog het vetorecht.  

In het eigen jargon

Populisten en ook ultra-rechts,  hou toch op met het verspreiden van onzin, Brussel gaat er niet over. Linkse ‘goedmensen’ gebruiken deze oproep niet, zeker niet in  hoofdletters: ‘DIT MOET STOPPEN!’ 

En oh, denk een volgende keer ook aan de baten. In welke provincie wonen jullie eigenlijk?
Misschien wel nuttig, in januari 2017 schreef ik al iets over de EU organisatie. Hier staan ook die 5 exclusieve bevoegdheden.

 

1 reactie

Wat vind jij ervan? Laat het maar weten

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.