Een ‘Nexit’ kost mij euro 1822,00 per jaar!

1

Blijf het maar vaak genoeg herhalen en je gaat het nog geloven ook: Brussel bepaalt alles en Nederland is een  netto betaler!  
Ik wordt er moe van. Vraag ook eens : Wat levert de EU mij op? Met een beetje zoeken ben je er zo uit. 
De Bertelsmann Stichting maakte een inschatting voor burgers afkomstig uit 250 Europese regio’s. 

Mijn EU voordeel is euro 1822 per jaar

Ik woon in Noord Holland, mijn voordeel is euro 1822 per jaar. Dank u wel. 
Als je in een andere provincie woont, bereken snel  jouw voordeel. Dit is de link naar het artikel (8/5/2019) ‘EU single Markets boost’.  Scroll naar het  interactieve kaartje en selecteer jouw provincie, voilà. 
Probleem, het voordeel is niet zichtbaar. En ja, wat moeilijk valt te herleiden en wat niet wordt gezien, ‘bestaat’ niet, afschieten dus.  

Al was het de helft

Ik kan er met mijn gezonde verstand niet bij dat op grond van halve waarheden en volslagen onzin zich een anti EU stemming begint af te tekenen. Er wordt iets gesuggereerd dat er niet is. Het zegt helaas alles over de goedgelovigen.  
Okay, ook iets over de kosten. Omgerekend per Nederlander is dat ongeveer euro 425 per jaar.
Maar dan nog, al betaalden we het dubbele, dan zitten we nog aan de goeie kant. Nexiteers, (zucht) stop er toch  mee. 

Quiz voor Nexiteers

Brussel bepaalt? Wie van de Nexiteers kan zonder blikken of blozen de 5 exclusieve bevoegdheden oplepelen? Dus die zaken waar Brussel het ècht alleen voor het zeggen heeft, buiten de nationale parlementen om. Nou? 
PVVers en FvDers lezen jullie mee, artikel 3 van het EU-werkingsverdrag beschrijft de gebieden waarop de EU exclusief bevoegd is om op te treden: de douane-unie; de vaststelling van mededingingsregels die voor de werking van de interne markt nodig zijn; het monetair beleid voor de lidstaten die de euro als munt hebben; de instandhouding van de biologische rijkdommen van de zee in het kader van het gemeenschappelijk visserijbeleid en de gemeenschappelijke handelspolitiek. 
Het merendeel van de beslissingen, bijvoorbeeld over het klimaat, milieu, gezondheid (Corona-crisis!), buitenlandse betrekkingen, veiligheid, justitie, migratie en nog wat zaken, verlopen op democratische wijze via de nationale parlementen. O ja, en er is ook nog het vetorecht. 

Vazalstaten

Bij een Nexit kunnen we alles weer zelf bepalen? Nou, voor een deel. PVVers en FvDers jullie lezen nog steeds mee? Want aan de EU geassocieerde landen als Noorwegen, Zwitserland en IJsland volgen tot meer dan 80% de EU regelgeving en dit is nog een lage inschatting. Ze moeten wel, want wil je handel blijven drijven met de grootste markt ter wereld, dan moet voldaan worden aan mede door ons parlement ingestelde ARBO-regels,  normen voor voedselveiligheid, bedrijfssubsidies, dat soort zaken. Deze landen leunen zwaar op de EU, maar hebben geen enkele invloed op de besluitvorming. 

Nog een paar dingetjes

Last, but zeker not least, kijk ook  naar de geschiedenis van na 1945. De EU had en heeft als doel economische samenwerking, niets meer, niets minder. Dit zijn de doelstellingen en waarden. 
Handeldrijven dus. En daar beter van worden. Dat werd, nee, dat is een groot succes. 
Een volgende stap moest logischerwijze worden gezet. Voor een eerlijke interne markt  is een gelijk speelveld noodzakelijk. Wetgeving, sociale zekerheden, afspraken en nog wat aanverwante zaken.
Het wegvallen van grenzen en de toetreding tot Schengen had vooral voor Nederland als handelsland een positieve uitwerking. Dat T-shirt van 5 euro wordt binnen de EU niet meer door kinderhanden gemaakt. Prima, maar belangrijker, we leven al 75 jaar in vrede. Waarom willen PVVers en FvDers hier vanaf?
(‘Ja maar de Balkan dan? En Oekraïne?’ Ja hallo, die zitten helemaal niet in de EU.)
 

Terug naar Home

 

Share.

Over de auteur

1 reactie

Wat vind jij ervan? Laat het maar weten

%d bloggers liken dit: