Een ‘Nexit’ kost mij euro 1822,00 per jaar!

1

Blijf het maar vaak genoeg herhalen en je gaat het nog geloven ook: Brussel bepaalt alles en Nederland is een  netto betaler!  
Ik wordt er moe van. Vraag je ook eens af wat de EU (mij) oplevert! Met een beetje zoeken ben je er zo uit. 
De Bertelsmann Stichting maakte een inschatting voor burgers afkomstig uit 250 Europese regio’s. Met een verbluffende conclusie. 

Mijn EU voordeel is euro 1822 per jaar

Ik woon in Noord Holland, mijn voordeel is euro 1822 per jaar. Dank u wel. 
Als je in een andere provincie woont, bereken snel  jouw voordeel. Dit is de link naar het artikel (8/5/2019) ‘EU single Markets boost’.  Scroll naar het  interactieve kaartje en selecteer jouw provincie, voilà. Het is een gevolg van de vrije markt van goederen, diensten en mensen. Probleem, het voordeel is niet direct zichtbaar in je portemonnee. En ja, wat moeilijk valt te herleiden en wat niet tastbaar is, ‘bestaat’ niet. Afschieten dus.  

Al was het de helft

Ik kan er met mijn gezonde verstand niet bij dat op grond van halve waarheden en volslagen onzin zich een anti EU stemming begint af te tekenen. Er wordt iets gesuggereerd dat er niet is. Het zegt helaas alles over de goedgelovigen.  
Okay, ook iets over de kosten. Omgerekend per Nederlander is dat ongeveer euro 425 per jaar.
Maar dan nog, al betaalden we het dubbele, dan zitten we nog aan de goeie kant. Nexiteers, (zucht) stop er toch  mee. 

Quiz voor Nexiteers

Met droge ogen beweren ‘Brussel bepaalt alles’, is uiteraard onzin. Maar ja, wie van de Nexiteers kan zonder blikken of blozen de 5 exclusieve bevoegdheden oplepelen? Dus zaken waar Brussel het ècht alleen voor het zeggen heeft? Nou, komt ‘ie dan, PVVers en FvDers lezen jullie even mee?
(1) De douane-unie; (2) mededingingsregels voor de interne markt; (3) het monetair beleid, voor de lidstaten die de euro als munt hebben; (4) visserijbeleid met betrekking tot de instandhouding van de biologische rijkdommen van de zee en tenslotte de (5) gemeenschappelijke handelspolitiek

Alle andere beslissingen worden in overleg genomen, bijvoorbeeld over 
het klimaat, milieu, gezondheid (Corona-crisis!), buitenlandse betrekkingen, veiligheid, justitie, migratie en nog heel wat andere zaken. De besluitvorming daarover verloopt op democratische wijze via de nationale parlementen en oh ja, er is ook nog het vetorecht. Dus??

Vazalstaten

Na een Nexit zouden we alles weer zelf kunnen bepalen? Nou, voor een deel. PVVers en FvDers jullie lezen nog steeds mee? Want aan de EU geassocieerde landen als Noorwegen, Zwitserland en IJsland volgen tot meer dan 80% de EU regelgeving en dit is nog een lage inschatting. Deze landen moeten wel, want wil je handel blijven drijven met de grootste markt ter wereld, dan moet voldaan worden aan mede door ons parlement ingestelde ARBO-regels, normen voor voedselveiligheid, bedrijfssubsidies, dat soort zaken. Het is dus zwaar leunen op de EU, maar geen enkele invloed op de besluitvorming hebben. 

Nog een paar dingetjes

Last, but zeker not least, kijk ook  naar de geschiedenis van na 1945. De EGKS en de opvolgende EEG had als doel economische samenwerking, niets meer, niets minder. Handeldrijven dus. En daar beter van worden. Dat werd, nee, dat is een groot succes. 
Een volgende stap werd logischerwijze gezet, de vorming van de meer politiek getinte EU, want voor  een eerlijke interne markt  is een gelijk speelveld noodzakelijk. Wetgeving, sociale zekerheden, afspraken en nog wat aanverwante zaken, dienden te worden gelijkgeschakeld. 
Het wegvallen van grenzen en de toetreding tot Schengen had vooral voor Nederland als handelsland een positieve uitwerking. En daarbij, dat T-shirt van 5 euro wordt binnen de EU niet meer door kinderhanden gemaakt. Prima, maar belangrijker, we leven al 75 jaar in vrede. Waarom willen PVVers en FvDers hier vanaf?
Lees het allemaal nog maar even na, dit zijn de doelstellingen en waarden.  
(‘Ja maar de Balkan dan? En Oekraïne?’ Ja hallo, die zitten helemaal niet in de EU.) 

Terug naar Home

 

Over de auteur

1 reactie

Wat vind jij ervan? Laat het maar weten

%d bloggers liken dit: