De onomkeerbaarheid van democratie

1

Eind november 2021 was er ophef in de Tweede Kamer over uitspraken van FvD kamerleden. Het was niet de eerste keer. Als er dan iemand met een fakkel voor de deur  van een minster staat, groeit het besef dat de kogel ook wel eens van ‘rechts’ kan komen. 

Uitsluiten

Een betrekkelijk nieuw fenomeen en een gevaarlijke trend in de Nederlandse politiek is het uitsluiten van anderen. Bij de PVV staat het zwart op wit in hun programma (lees het zelf maar) en er is de ‘minder minder’ veroordeling van Geert Wilders. Het Forum voor Democratie gaat een stapje verder met boreale uitspraken, aanmoedigingen en verwarrende ontkenningen. Sommige volgers vatten de ‘survival of the fittest’ nogal letterlijk op, al dan niet met een dosis testosteron.
Echter, uitsluiting staat haaks op een essentieel democratisch principe: het rekening houden met- en het beschermen van minderheden.
Deze zin staat vast op mijn homepage: ‘De geschiedenis wijst uit dat samenwerking en solidariteit doeltreffende menselijke antwoorden zijn op de ongestuurde evolutie.’
Note: Als wij de PVV en/of het FvD in coalities uitsluiten, zijn we dan ondemocratisch bezig? Neen: we sluiten lieden uit die ons democratisch systeem ondermijnen.

De Trias Politica

FvD en ook de PVV morrelen aan democratische verworvenheden. De rechtsstaat en haar instituten worden in twijfel getrokken, de rechterlijke macht wordt openlijk in diskrediet gebracht, er is minachting voor het parlement en de hoeder daarvan, de vrije pers, zeg maar de Mainstream Media, de NPO en zo, zouden alleen maar fakenews brengen. Het is voortdurend zagen aan de stoelpoten van de Trias Politica, de scheiding der machten, de pijlers van onze rechtsstaat. Goede vraag: waarom? 

De ‘onomkeerbaarheid’ van Democratie 

In een democratie kan altijd op een besluit of wet worden teruggekomen, dat moet je koesteren, dat is heilig. Echter, één besluit is definitief en kan niet meer worden teruggedraaid, namelijk de afschaffing van de democratie zelf. Dan is het simpelweg einde verhaal. Dat gebeurde in 1933 in Duitsland. De recente ontwikkelingen in democratische landen als Hongarije, Polen, Turkije en zelfs de Verenigde Staten, geven te denken.
Zowel de PVV als het FvD kennen zelf gèèn interne democratie, een teken aan de wand. Als een van deze partijen ‘democratisch’ aan de macht zou komen, zitten we opgescheept met een (niet-democratische) ‘alleenheerser’.  

Wat te doen? 

‘De kwaliteit van samenlevingen is af te meten aan de mate waarin evolutionair gedrag is gekanaliseerd’. 
Dit is een vastgezette zin op mijn homepage, het refereert aan mijn boek ‘De Evolutionaire Stempel’. De mens denkt en handelt al naar wat in het rationele brein wordt gestopt en opgenomen. Het is dus een kwestie van Opvoeding, Opleiding en Omgevingsfactoren.
Het is niet te vermijden, als gevolg van beïnvloeding door ‘omgevingsfactoren’ zal er via meelopers zo nu en dan een nieuwe Trump opstaan.
De oplossing is om het electoraat beter voor te bereiden. En hier wringt de schoen. In de rat-race van ieder voor zich op weg naar hoger en beter, is geen plek voor een opleiding tot ‘samenleven’.
Wat weten we eigenlijk af van de evolutieleer, democratie en de rol van de Social Media?
Lees hier mijn pleidooi voor Burgerschap

Gerelateerde Blogs

De ‘Opleiding tot populist’ gaat over het binnenharken van stemmen door ‘een leger van populistische voetsoldaten te trainen die de taal en middelen van de nieuwe media zullen beheersen.’
Het gaat helemaal niet om ideologie, het gaat om macht.

Hoe staan wij ten opzichte van onze medemens?
Zie hier de glijdende schaal van het begrip ‘Vrijheid

Waarom zijn we gevoelig voor complottheorieën en nepnieuws?

Het verschil tussen Feiten en Complottheorieën 

Liever geen NEXIT – dat kost mij euro 1822 per jaar!

Meer over de oorzaken van irrationeel menselijk gedrag?
Lees mijn boek: ‘De Evolutionaire Stempel’

Reageer of deel.
Abonneer je op nieuwe berichten per e-mail in de Lower Footer.
Terug naar de Homepage 

 

 

Over de auteur

1 reactie

Wat vind jij ervan? Laat het maar weten

%d bloggers liken dit: