Wu Wei

0

De social media en Wu Wei

Ik zit op zowel Facebook als op Twitter, zo nu en dan het rioolputje van meningen. Vaak kom ik in de verleiding om te reageren op onzinnige berichten en nepnieuws. Maar dan moet ik aan iets denken wat me is bijgebleven van een cursus oosterse filosofie: Wu Wei. We kunnen er veel van leren.

In China, enkele eeuwen voor onze jaartelling ontstaat het Taoïsme als reactie op een star Confucianisme.
Tao betekent ‘weg’. De ‘Daodejing’ is het ‘Boek van de Weg en de Kracht’ met ongeveer 80 verhaaltjes, rond 300 v.Chr. opgeschreven. Het is een leidraad hoe je te gedragen ten opzichte van anderen. Heel sociaal dus. 

Het Wu Wei begrip is in het Taoïsme een grondstelling, de letterlijke betekenis is ‘niet doen’ of ‘nalaten’
Voorbeelden daarvan zijn te vinden in de natuur, ingrijpen is daar niet aan de orde. Het gaat zoals het gaat, de natuur is zelf herstellend en er zal altijd opnieuw een evenwichtige situatie ontstaan.

Ten aanzien van menselijk gedrag, wordt met Wu Wei bedoeld ‘handelen door niet te handelen’. Het geeft op zijn minst gelegenheid om eerst even na te denken.
Als je dit Wu Wei begrip naar de social media projecteert, begrijpt elke Twitteraar wat ik bedoel. Daar geldt direct reageren, veelal zonder argumentatie, de ander (die niet eens wordt gekend) wordt weggezet of zelf bedreigd. Het is primitief dierlijk gedrag. Binnen de eigen stolp gaat het soms
 van kwaad naar erger, een soort haasje over.
Het zegt uiteraard meer over degene die het zegt dan over wie het gaat, maar intussen heeft een dergelijke opstapeling van reacties een sterk polariserende werking.

Ik reageer dus ook, maar dan wel à la Wu Wei, ik reageer door juist nìet te reageren. Dus even nìet meewerken aan polarisatie.   

Ybo van den Beukel
September 2020

Overigens, zowel het Confucianisme als het Taoïsme bevatten seculiere leefregels. Hier wordt sociale regelgeving direct aan de man gebracht. Opmerkelijk, in ons deel van de wereld gebeurde dat via de omweg van religie. Voor geïnteresseerden, de maatschappelijke rol van religie heb ik uitgewerkt in hoofdstuk 3 van ‘De Evolutionaire Stempel’

Links:
De Evolutionaire Stempel

 

 

Over de auteur

Wat vind jij ervan? Laat het maar weten

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.