Op de 60ste met pensioen in Zuid Europa?

‘Op je 60ste met pensioen’ in Zuid Europa(?)

De EU-top in juli 2020 ging over financiële hulp aan de Zuid Europese landen en ja hoor, het kwam wèèr bovendrijven. Op Feesboek lees ik: 

2,7 miljard om de AOW-leeftijd op 65 jaar te houden was veel te duur en niet houdbaar. Maar 21 miljard belastinggeld gratis naar Zuid Europa overmaken, zodat de Fransen, Italianen en Spanjaarden rond hun 60ste met pensioen kunnen kan wel, volgens de VVD’

Ik wordt er moe van, fragmentarisch iets roepen en aangedikt verkeerde conclusies trekken. Gelukkig was de toon nog redelijk netjes op dit account van ‘Nederland in Opstand’.  

Het is opmerkelijk dat in deze periode van rationaliteit en welvaart er achteraf geen enkele behoefte is aan ook maar iets van waarheidsvinding. Dat is kennelijk niet nodig, de groep geloofsgenoten in de bubbel is inmiddels groot genoeg. En dan wordt het al snel de waarheid.
Ik heb moeite met dat klakkeloos overnemen. Ik ben geen expert, maar ik beschik over een smartphone en een computer en kan dus googelen. Dat doe ik, want ik wil weten hoe het zit.
Nou, daar komt ‘ie.

‘Rond hun 60ste’? Laten we de landenlijst pensioenleeftijden maar eens bekijken:
https://pbs.twimg.com/media/EdepUbbWoAAylFL?format=jpg&name=large 
Ik lees dat er niet aan af. Als je echt vroeg met pensioen wilt, moet je naar Zweden. Absoluut niet naar Griekenland, Italië eigenlijk ook niet. ‘Rond hun 60ste’ is niet waar, het is gewoonweg nepnieuws en misleiding.

Leeftijd of gewerkte uren?

Het fragmentarisch blindstaren op uitsluitend de pensioenleeftijd, is geen zuivere graadmeter. Je kunt beter naar de totale werkzame uren kijken, dat is een veel eerlijker maatstaf.
In een column van RaboResearch (dec 2019), lees ik dat Nederlandse en Zweedse mannen het langste werkzame leven, dus uren, van alle EU-inwoners hebben, bijna 43 jaar (Eurostat).
Als je dat leest, zijn Nederlanders dan toch de gekke Henkie (en Ingrid) van Europa?
Nou nee toch niet, want binnen die 43-jarige periode wordt per week helemaal niet zo lang gewerkt, gemiddeld zo’n 35 uur. Dat is binnen de EU relatief kort.
Over 46 werkzame weken per jaar komt de Nederlandse man gemiddeld uit op 69.000 uur. En nu komt ‘ie, de gemiddelde Europeaan komt uit op 71.000 uur, dat is dan 2.000 uur mínder dan het Europese gemiddelde.

Reken nog maar even door, die 2000 uur zijn pakweg 55 werkweken van 35 uur. Met andere woorden, als je kijkt naar het aantal werkzame uren werkt de Nederlandse man (gemiddeld) ruim een jaar korter!

Elke Fransman, Italiaan of Spanjaard kan zonder te overdrijven met droge ogen en in alle eerlijkheid eisen dat ook Nederland naar een 45-urige werkweek moet, hetzij de pensioenleeftijd verhoogt. 

I rest my case. Okay, er zijn ook nog wel factoren als opleiding en efficiency, desondanks vrees ik
dat dit stukje niet gedeeld gaat worden . . . .

Ybo van den Beukel – juli 2020

Terug naar Home