Ouderen in Coronatijd

0

Mijn jeugd is met iets van fantasie te vergelijken met de huidige lockdown. Ik ben van 1949 en ik kan je vertellen dat er destijds nog helemaal geen vrijetijdseconomie was, bij gebrek aan een fiets was de mobiliteit sowieso al beperkt, maar je kon toch nergens naar toe en zonder geld was er al helemaal niks, zeker geen vakanties. En anders werd je wel beknot door de kerk, zondags binnenblijven. Heerlijke jeugd gehad, dat wel. 

De oproep ‘we moeten in deze lockdown wat doen voor de jongeren’ hoor ik steeds vaker. Ik begrijp dat, de tijden zijn nu totaal anders. Als kinderen vanuit een situatie waarin alles kan en mag ineens moeten binnenblijven, dan kan de psyche dat niet aan. Ietwat bruut gezegd, weggehouden van falen, komt tegenslag niet meer voor in een jeugdig  referentiekader. 

Daar komt het relatieve tijdselement nog eens bij. Ik leg het uit. Dat bij het ouder worden de tijd steeds sneller lijkt te gaan, is uiteraard een gevoel, in absolute zin kan dat natuurlijk niet, een uur is een uur. Een moeder, 30 jaar oud, zegt tegen haar zoontje van 10: ‘nog even wachten, over een uurtje krijg je dat snoepje’. Het kind kan die tijdsspanne maar moeizaam overzien. Bekijk het aan de hand van levenservaring, de moeder is 3x ouder, voor het kind duurt dat uurtje 3x langer. 

Ik verplaats het naar mezelf. Voor mij is een enkel lockdown-jaar 1/71 deel van mijn leven, ik kan dat met mijn tijdservaring wel aan, het is eigenlijk peanuts. Voor een kind van 10 is dat andere koek, een lockdownjaar is gelijk al 10% inleveren op zijn totale leven, dat is nogal wat.   

Aan de andere kant, ik verplaats het weer naar mezelf, de gemiddelde leeftijd voor mannen is ca 80 jaar, ik heb dus nog 10 jaar de tijd om bij leven en welzijn allerlei leuke dingen te doen. Daarvan moet ik een lockdownjaar inleveren, dat is ook 10% minder genieten.
Het kind van 10 heeft daarentegen nog een dikke 70 jaar om dit verloren jaar in te halen.

Gaan we ook wat leuks voor de ouderen doen? 

Over de auteur

Wat vind jij ervan? Laat het maar weten

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.