De EU, kosten en baten voor mij

0

De Brexit was de afgelopen periode hot news. Ultra-rechts  ziet kansen en roept op om het Britse voorbeeld te volgen.  
Echter, in gesprekken met deze zogenaamde Nexiteers, blijkt een ontstellend gebrek aan kennis hoe het zit met kosten, baten en zeggenschap. Met weet totaal niet wat de EU doet, waar het voor staat. Er wordt maar wat geroepen. Hoog tijd voor een nuance. 

Kosten

Eerst maar die typisch Nederlandse gewoonte, ‘wat kost het?’ Niet zo moeilijk, dat kun je zo op internet vinden. In 2018 betaalde Nederland zo’n 7,9 miljard euro aan de EU en ontving in ruil 1,1 miljard. Nederland betaalde dus per saldo 6,8 miljard. Niet helemaal te vergelijken, maar omgerekend is mijn bijdrage dan zo’n 425 euro. Laten we eerst eens bekijken wat  je ervoor terugkrijgt. 

Opbrengsten

Op 8 mei 2019 publiceerde de Bertelsmann Stiftung een studie over de voordelen, de EU bezorgt  elke individuele burger een financiële plus van gemiddeld 840 euro per jaar. Dat is het resultaat van de vrije uitwisseling van goederen, diensten, mensen en kapitaal. 
Men deed onderzoek in 250 EU-regio’s, de verdeling is nogal ongelijk. Klik maar op de interactieve kaart  EU Single Market boosts per capita incomes by almost 1,000 euros a year.’ 
Vergelijk Polen maar met Nederland. Te grote economische ongelijkheid werkt contraproductief en hier zie je gelijk al de noodzaak om ook achtergebleven gebieden te ontwikkelen. Daar is de EU ook dan ook volop mee bezig. Zo ongeveer op de manier waarop Nederland de rijkdom herverdeeld naar bijvoorbeeld Groningen (oeps, wat zeg ik nu). 

Mijn voordeel 1822 euro

Ik woon in de provincie Noord Holland, de interactieve kaart geeft aan dat mijn jaarlijks voordeel 1822 euro is. Of ik dat bedrag daadwerkelijk in mijn  portemonnee terugzie, is nog maar de vraag. Het lijkt me moeilijk te herleiden en er zullen best wel wat haken en ogen zijn. Hoe dan ook, als ik mijn bijdrage  aftrek, dan is mijn voordeel nog altijd 1400 euro. Al was het de helft. Of daarvan de helft. 

De ‘macht’ van Brussel

Het valt gewoon op dat Nexiteers helemaal niets weten over wat de EU nu precies doet. Als je kritiek hebt over die vermaledijde ‘macht van Brussel’, dan moet je daar wel iets over weten. Vooral op de punten waar Brussel het dan echt zonder (democratische!) tussenkomst van de lidstaten voor het zeggen heeft.
Want wat zijn dan die (5) exclusieve bevoegdheden van de EU? Want daar draait het om, alle andere maatregelen worden op democratische wijze genomen. Eerder, in 2017, schreef ik op deze site een artikel over de diverse bevoegdheden van de EU, lees het nog maar eens. 

Waarom eigenlijk sowieso de EU?

Een hardnekkig nationalisme had het Europese continent vanaf de Frans-Duitse oorlog in 1871 en twee verwoestende wereldoorlogen geteisterd. In 1945 werd het credo ‘dat nooit weer’ omgezet in samenwerking. En met succes. Eerst de EGKS, geen geruzie meer over cruciale grondstoffen en in 1957 ontstond de EEG, een douane unie. Interne heffingen op goederen komen te vervallen, naar buiten wordt een gemeenschappelijke tolmuur opgetuigd.
Om voor de groeiende interne markt een gelijk speelveld te creëren werd de ‘politieke’ EU opgericht. Dan gaat het over het gelijkschakelen van  arbeidsvoorwaarden, Arbowetgeving, productveiligheid, een afdwingbaar rechtssysteem, et cetera. Want we willen geen chloorkippen of T-shirts vervaardigd door kinderarbeid.
Een bijkomstigheid, nooit een doel, de Europese Unie werd het grootste handelsblok ter wereld.

75 jaar vrede!

Afgezien van de economische voordelen, het wegvallen van de grenzen, binnen de EU leven wij nu al 75 in vrede.
Persoonlijk vind ik dat de grootste verdienste. Oké Boomer!

Februari 2020

Wat vind jij ervan? Laat het maar weten

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.