Soortgelijke Boeken

In mijn zoektocht naar een uitgever kwam ik een uitdagende vraag tegen: 

‘wat onderscheidt jouw boek van andere boeken over een vergelijkbaar onderwerp.’ 

Ja inderdaad, wat maakt mijn boek speciaal? En waarom? 
Ik kan drie titels aanwijzen, zeker niet de minste:

  • Sapiens – Yuval Noah Harari
  • De ondergang van het Avondland – Oswald Spengler
  • De meeste mensen deugen – Rutger Bregman


Deze boeken, evenals mijn boek, behandelen de geschiedenis van de mensheid. Dat is de overeenkomst. 
Echter, bovengenoemde auteurs beperken zich tot een opsomming van gebeurtenissen, feiten dàt iets heeft plaatsgevondenHet zijn geen verklaringen, eerder getuigenissen. Goed om te weten overigens. 
Bij genoemde auteurs mis ik het ‘waarom’. Waarom denken en handelen mensen zoals ze doen? 

Het menselijk rationeel brein is bij de geboorte nog leeg, het moet nog gevuld worden door Opvoeding, Opleiding en de Omgevingsfactoren. De mens is van origine niet geschikt om met velen samen te leven. Dat werd evolutionair niet meegegeven, samenleven moet geleerd worden, steeds opnieuw.
D
e strijd om te ontkomen aan de ongestructureerde en planloze evolutie is de ‘echte’ mensengeschiedenis. Het lukt, met horten en stoten weet de mens zich te verspreiden over de aardbol ongeacht natuurlijke omstandigheden. Helaas, de mens valt voortdurend terug op een aantal ‘primitieve eigenschappen’. Dat is de ‘Evolutionaire Stempel’.
Door de huidige focus op overleven, zeg maar het direct consumeren en niet op een gezamenlijk voortbestaan, komt de menselijke leefomgeving in gevaar.  

En er is nog een verschil, Harari, Spengler en Bregman  zijn echte auteurs, ze kunnen zich goed uitdrukken, het leest als een trein. 
Genoemde boeken hebben inhoudelijk voor mijn boek nauwelijks of geen rol gespeeld. De eerste versie van mijn boek was al gereed bij zowel het verschijnen van Sapiens als bij de Nederlandse vertaling van het Avondland. Het boek over de Deugmensen verscheen later. 

Wat mijn boek betreft, ik heb niet echt actief gezocht, een uitgever heeft zich nog niet gemeld. . . . . 

Terug naar De Evolutionaire Stempel