Opleiding tot populist

1

 

De Volkskrant 18/2/19: Steve Bannon gaat een populisten school oprichten.

Steve Bannon is een ultra ‘rechtse’ activist, ex Breitbart en ook ex spindoctor van President Trump.
Breitbart is een rechtse Amerikaanse site en pro Israel. En vanzelfsprekend anti islam.

Populistenklooster

De school zal worden gevestigd in Italië. Dat is niet geheel toevallig, daar is op dit moment een populistische regering aan de macht.
Men gaat het Trisulti-complex huren. Dit gebouw werd al in 1211 door paus Innocentius III ingewijd, de Kartuizermonniken waren dermate bedreven in het mengen van kruiden, dat Trisulti bekend werd als het ‘Harvard van de kruidenmedicijnen’.

Op zich best wel een goed plan, want voor democratisch gekozen vertegenwoordigers of beleidsmakers zijn er geen opleidingseisen.  Doel van de school is dan ook ‘de volgende generatie nationalistische en populistische wereldleiders op te leiden’. 

Geen ideologie

Echter, het streven naar een opleidingsinstituut voor populisten is eigenlijk vreemd, juist zij hebben een broertje dood aan wetenschap en cijfers. 
Verder lezend komt de aap uit de mouw. Het gaat helemaal niet om historische kennis of democratie, het gaat er om ‘hier een leger van populistische voetsoldaten te trainen die de taal en middelen van de nieuwe media zullen beheersen.’
Aha. Electoraal gewin door beïnvloeding en mediageweld! Niet door ideologische overtuiging. 
Als de weg via ideologisch overtuigen geen zoden aan de dijk zet, dan maar op andere wijzen het electoraat beïnvloeden. Nepnieuws misschien?
Maak je borst maar nat, straks komen de trollen uit Trisulti.

Beïnvloeding van het electoraat

Ik zit op Facebook en Twitter en zie dagelijks de tendentieuze berichten in de trant van ‘wij niet, zij wel en ook nog eens op onze kosten’. Ja, je eigen portemonnee komt in gevaar, ‘hoe kun je daar op tegen zijn?’, dus delen maar. 
Gevolg is dat het Ukraine referendum werd weggestemd, dat nogal onverwacht Trump aan de macht kwam, dat de Brexit aanstaande is en dat in de diverse landen populisten dan wel nationalisten het voor het zeggen hebben.
In Polen, Turkije en Hongarije wordt al direct de Trisulti-doctrine in de praktijk gebracht, les 1, een  onwelgevallige pers wordt in een dwangbuis gestopt. Les 2 is de afbraak van democratische instituties. 

Het is de onwetendheid, het niet kunnen (en soms niet willen) inzien hoe de democratie wordt uitgehold. 

Om het fragmentarisme en het wegkijken van argumentatie te begrijpen, schreef ik mijn boek: ‘De evolutionaire Stempel’.
De ondertitel luidt: ‘ons noodlot of kunnen we het tij nog keren?’ En dat is precies de vraag, gaan we dan met de populisten beïnvloeding rechtsom of gaan we met nadenken en nuanceren linksom?

Ybo van den beukel
20 februari 2019

Laatste nieuws 01 juni 2019 in de PoliticoPro: het gaat niet door!

 

Deel of plaats je reactie direct hieronder: 

  • Meldt je aan met je eigen Disqus, Facebook-, Twitter- of Google-account.
  • Je kunt je ook eenmalig aanmelden met je eigen e-mailadres.

 

%d bloggers liken dit: