Opleiding tot populist

In de Volkskrant (18-2/2019) staat het bericht dat Steve Bannon een populistenschool gaat oprichten. Steve Bannon is een (ultra)rechtse activist, ex spindoctor van Trump en ooit betrokken bij Breitbart, een Amerikaanse pro Israel uiteen vanzelfsprekend ook anti-islam. Tja, wat moet je daar nu van denken?

Populistenklooster

De vermeende ‘populistenschool’ zal worden gevestigd in Italië. Dat is niet geheel en al toevallig, er is op dat moment een populistische regering aan de macht. Het gaat om het Trisulti-complex, Bannon wil het huren. Het is een historisch gebouw, in 1211 door paus Innocentius III ingewijd. De bewoners, de Kartuizermonniken,  waren bedreven in het mengen van kruiden, Trisulti werd bekend  als het ‘Harvard van de kruidenmedicijnen’. Doel van Bannon is ‘de volgende generatie nationalistische en populistische wereldleiders op te leiden’.  

Geen ideologie

De aanduiding ‘school’ en ‘opleidingsinstituut’ doet een belletje rinkelen, juist populisten vreemd hebben een broertje dood aan wetenschap en cijfers. Al verder lezend komt de aap uit de mouw. Het gaat helemaal niet om kennis,  democratie, of het ideologisch bijspijkeren, het gaat erom ‘hier een leger van populistische voetsoldaten te trainen die de taal en middelen van de nieuwe media zullen beheersen.’ Aha, doel is dus electoraal gewin door beïnvloeding en mediageweld! Niks ideologie.  Als ideologisch overtuigen geen zoden aan de dijk zet, dan maar op een andere wijze het electoraat beïnvloeden. Via nepnieuws misschien? Maak je borst maar nat, straks komen de trollen uit Trisulti.

Beïnvloeding van het electoraat

Ik zit op Facebook en Twitter en zie dagelijks de tendentieuze berichten met als algemene deler: ‘wij niet, zij wel en ook nog eens van onze centen’. Ja, als iemand voortdurend waarschuwt dat jouw portemonnee in gevaar is, dan blijft er wel iets hangen. Dan ga je ‘delen’ in de social media. Gevolg is dat het Ukraine verdrag in een referendum werd weggestemd, dat nogal onverwacht Trump aan de macht kwam, dat de Brexit aanstaande is en dat in de diverse landen populisten dan wel nationalisten het voor het zeggen hebben. In Polen, Turkije en Hongarije wordt de Trisulti-doctrine al in de praktijk gebracht. Ik kan me er iets bij voorstellen: Les 1 – een  onwelgevallige pers wordt in een dwangbuis gestopt. Les 2 – de afbraak van democratische instituties.  Staat dit ons te wachten als de populistenschool op stoom is? Ybo van den beukel 20 februari 2019 Laatste nieuws 01 juni 2019 in de PoliticoPro: het gaat niet door, de Italiaanse overheid weigert toestemming!