Opleiding tot populist

1

 

De Volkskrant 18/2/19: Steve Bannon gaat een populisten school oprichten.

Steve Bannon is een ultra ‘rechtse’ activist, ex Breitbart, ex spindoctor van President Trump.
Breitbart is een rechtse Amerikaanse site en pro Israel. En vanzelfsprekend anti islam.

Populistenklooster

De school zal worden gevestigd in Italië. Dat is niet geheel toevallig, daar is op dat moment een populistische regering aan de macht.
Men wil het Trisulti-complex huren. Dit gebouw werd in 1211 door paus Innocentius III ingewijd. De bewoners, de Kartuizermonniken, waren dermate bedreven in het mengen van kruiden, dat Trisulti bekend werd als het ‘Harvard van de kruidenmedicijnen’.

Op zich een goed plan, want voor democratisch gekozen vertegenwoordigers of beleidsmakers zijn er geen opleidingseisen. Doel van de school is dan ook ‘de volgende generatie nationalistische en populistische wereldleiders op te leiden’. 

Geen ideologie

Echter, de aanduiding ‘school’ of ‘opleidingsinstituut’ is voor populisten is eigenlijk vreemd, juist zij hebben een broertje dood aan wetenschap en cijfers. 
Verder lezend komt de aap uit de mouw. Het gaat helemaal niet om historische kennis of democratie, of ideologisch bijspijkeren, het gaat er om ‘hier een leger van populistische voetsoldaten te trainen die de taal en middelen van de nieuwe media zullen beheersen.’
Aha. Electoraal gewin door beïnvloeding en mediageweld! Niks ideologie. 
Het is zoiets als ideologisch overtuigen geen zoden aan de dijk zet, dan maar op andere wijzen het electoraat beïnvloeden. Via nepnieuws misschien?
Maak je borst maar nat, straks komen de trollen uit Trisulti.

Beïnvloeding van het electoraat

Ik zit op Facebook en Twitter en zie dagelijks de tendentieuze berichten in de trant van ‘wij niet, zij wel en ook nog eens op onze kosten’. Ja, als iemand blijft waarschuwen dat jouw portemonnee in gevaar is, dan wil je wel luisteren. Dus delen maar. 
Gevolg is dat het Ukraine referendum werd weggestemd, dat nogal onverwacht Trump aan de macht kwam, dat de Brexit aanstaande is en dat in de diverse landen populisten dan wel nationalisten het voor het zeggen hebben.
In Polen, Turkije en Hongarije wordt al direct de Trisulti-doctrine in de praktijk gebracht, les 1, een  onwelgevallige pers wordt in een dwangbuis gestopt. Les 2 is de afbraak van democratische instituties. 

Staat dit ons te wachten als de populistenschool op stoom is?

Ybo van den beukel
20 februari 2019

Laatste nieuws 01 juni 2019 in de PoliticoPro: het gaat niet door!

 

Deel of plaats je reactie direct hieronder: 

  • Meldt je aan met je eigen Disqus, Facebook-, Twitter- of Google-account.
  • Je kunt je ook eenmalig aanmelden met je eigen e-mailadres.

 

1 reactie

Wat vind jij ervan? Laat het maar weten

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: