De onomkeerbaarheid van Democratie

Eind november 2021 was er ophef in de Tweede Kamer over uitspraken van FvD kamerleden. Het was niet de eerste keer en waarschijnlijk ook niet de laatste keer.
Politieke partijen vertolken bij uitstek de mening van kiezers en daarom kunnen Kamerleden niet of nauwelijks strafrechtelijk worden vervolgd voor extreme uitspraken.

Uitsluiten

Een betrekkelijk nieuw fenomeen en een gevaarlijke trend in de Nederlandse politiek is het uitsluiten van anderen. Bij de PVV staat het zwart op wit in hun programma (lees het zelf maar) en er is de ‘minder minder’ veroordeling van Geert Wilders. Het Forum voor Democratie gaat een stapje verder met boreale uitspraken, aanmoedigingen en verwarrende ontkenningen. Sommige volgers vatten de ‘survival of the fittest’ nogal letterlijk op, al dan niet met een dosis testosteron.
Echter, uitsluiting staat haaks op een essentieel democratisch principe: het rekening houden met, en het beschermen van minderheden.

De Trias Politica

Zowel FvD als ook de PVV morrelen aan democratische verworvenheden. De rechtsstaat en haar instituten worden voortdurend in twijfel getrokken, de rechterlijke macht wordt openlijk in diskrediet gebracht, er is minachting voor het parlement en de hoeder daarvan, de vrije pers, zeg maar de Mainstream Media, de NPO en zo zouden alleen maar fakenews brengen. Het is  zagen aan de stoelpoten van de Trias Politica, de scheiding der machten, de pijlers van onze rechtsstaat. Goede vraag: waarom? 

De ‘onomkeerbaarheid’ van Democratie 

In een democratie kan altijd op een besluit of wet worden teruggekomen. Dat gegeven moet gekoesterd worden met een aureool van heiligheid. Men dient daarbij ook te beseffen dat er één besluit is dat nooit en te nimmer kan worden teruggedraaid, namelijk de afschaffing van de democratie zelf. Dan is het simpelweg einde verhaal. Dat gebeurde in 1933 in Duitsland. De recente ontwikkelingen in democratische landen als Hongarije, Polen, Turkije en zelfs de Verenigde Staten, geven te denken.
Opmerkelijk, zowel de PVV als het FvD kennen zelf gèèn interne democratie, het zou een teken aan de wand moeten zijn. Stel, als een van deze partijen ‘democratisch’ aan de macht zou komen, zitten we ineens opgescheept met een (niet-democratische) ‘alleenheerser’.
Niet democratisch georganiseerde partijen als de PVV en het FvD, zouden moeten worden uitgesloten van verkiezingen.
=
YJ van den Beukel
24 nov 2021

 

Gerelateerde Blogs

Lees hier mijn pleidooi voor Burgerschap

De ‘Opleiding tot populist’ gaat over het binnenharken van stemmen door ‘een leger van populistische voetsoldaten te trainen die de taal en middelen van de nieuwe media zullen beheersen.’
Het gaat helemaal niet om ideologie, het gaat om macht.

Hoe staan wij ten opzichte van onze medemens?
Zie hier de glijdende schaal van het begrip ‘Vrijheid

Waarom zijn we gevoelig voor complottheorieën en nepnieuws?

Het verschil tussen Feiten en Complottheorieën 

Liever geen NEXIT – dat kost mij euro 1822 per jaar!

Waarom denken en handelen mensen zoals ze denken en handelen?
Lees het in mijn boek: ‘De Evolutionaire Stempel’

Reageer of deel.
Abonneer je op nieuwe berichten per e-mail in de Lower Footer.
Terug naar de Homepage