Wat is democratie?
In het kort. Het concept ‘democratie’ werd in de 18e eeuw in Frankrijk ontwikkeld. Hoog tijd, want het ‘Ancient Regime’, het verbond tussen de keizer en kerkelijke macht, was vastgelopen. Na de Franse Revolutie werd volgens de gedachte van de Trias Politica de absolute macht in drieën opgedeeld. Eén: het hoogste orgaan is de wetgevende macht, het door het volk gekozen parlement. Twee: de uitvoerende macht ligt bij de regering, de overheid. Drie: de rechtsprekende macht functioneert onafhankelijk van het parlement en de overheid.
Het volk kreeg in democratische stelsels de mogelijkheid zichzelf te besturen, het was een uniek intellectueel omslagmoment. Voor het eerst in de menselijke geschiedenis hoefde de burger niet langer te gehoorzamen, te volgen, af te dragen, te bukken of te vluchten.
Er zijn nog wel enkele aanvullende voorwaarden. Een tirannie van de meerderheid wordt voorkomen door de bescherming van minderheden grondwettelijk vast te leggen. Democratie vereist samenwerking en een mate van solidariteit en vooral politieke kennis bij de kiezer. Al deze zaken staan bij extreem- en radicaalrechts onder druk.
Tijd voor groot onderhoud
Extreem- en radicaalrechtse partijen hebben helemaal niets met democratie. Integendeel, er zijn neigingen de absolute macht terug te brengen bij één leider.
Nauwelijks in het zadel trachtte Wilders gelijk al het parlement te passeren. Voorbeelden dat het die kant op gaat zagen we eerder in Polen, Hongarije, Slowakije en zelfs in de Verenigd Staten. In Roemenië werd TikTok (in Chinese handen!) een belangrijke factor in de verkiezingsstrijd.
De manier waarop wij in ons levensonderhoud voorzien staat haaks op democratische beginselen.
Het neoliberalisme is gebaseerd op groei en dat kan niet eindeloos doorgaan, de aarde is fysiek beperkt. Het groeisysteem kan allen nog in stand worden gehouden door het plakken van pleisters. In het neoliberale verdienmodel gaat het uiteindelijk om een persoonlijke belang, daarentegen vereist democratie samenwerking en solidariteit. En dat botst in toenemende mate.
Wat te doen
Het is hoog tijd voor een grote onderhoudsbeurt, want als democratie eenmaal is afgeschaft, kan het niet meer ongedaan worden gemaakt. Om dat te voorkomen, wat te doen?
- Het vak ‘Democratie’ moet worden opgenomen in alle jaargangen van het verplicht onderwijs. Voor ouderen moeten cursussen beschikbaar worden gemaakt.
- Het behalen van een toets ‘democratie’ wordt voorwaarde voor toegang tot het kiesrecht.
- Uitsluitend democratisch georganiseerde ledenpartijen mogen deelnemen aan verkiezingen.
Als je als automobilist wil deelnemen aan het verkeer, heb je een rijbewijs nodig. Voor een functie in het bedrijfsleven is altijd een diploma vereist. Een dergelijke voorwaarde zou zeker ook moeten gelden voor de toegang tot het kiesrecht: het gaat om het bestuur en de toekomst van ons land.
Delen wordt op prijs gesteld!
Stuur door naar je eigen kamerlid.
Stuur door naar een PVV’er
Terug naar Home/Blogs