De IS-kinderen

Terughalen of niet?

De kinderen uit de opvangkampen in Syrië terughalen of niet, het maakt de gemoederen los. Het gaat om 19 moeders en 56 kinderen.
De moeders hebben aangegeven terug te willen, de situatie in de kampen is nagenoeg onmenselijk.

Ik erger me nogal. Vanuit mijn christelijke opvoeding, zeg ik: terughalen. Mijn Nederlandse identiteit sluit hier bij aan, samenleven met anderen is samenwerking en betekent solidariteit en is niemand uitsluiten, zeker geen landgenoten. Ik geef het toe, hier zit ook beetje onderbuik gevoel bij, ik heb kinderen. En kleinkinderen.
Hoe dan ook, ik zie geen steekhoudende argumenten om de IS-kinderen nìet terug te nemen.

Veelgehoord argument: de ouders hebben de keuze gemaakt, basta. Ja, dat is waar. Pech voor de kinderen? Moeten we dan ook maar hetzelfde doen met de kinderen van bankrovers, van notoire drugsverslaafden? Wat deden wij eigenlijk na de oorlog met de kinderen van Nederlandse SS-ers?
We leven in een rechtsstaat en eerlijk gezegd dacht ik dat we zo’n beetje af waren van de erfzonde.

Veelgehoord argument, veiligheid.
Nogal opmerkelijk, ik begrijp dat de AIVD, de organisatie die waakt over onze veiligheid, van mening is dat terughalen een betere optie is. Ik kan me daar in vinden. Hier in Nederland heb je de controle. Je kunt werken aan een heropvoeding.

Ook veelgehoord, de vrees is dat de moeders meekomen.
Prima, die kunnen dan onmiddellijk berecht worden, zij kozen voor een terroristische groep. Dan zal ook blijken of zij oorlogsmisdaden hebben begaan. Met de MH17 in gedachten, ben ik ervan overtuigd dat ons strafrecht dat aan kan. 
Misschien geen gek idee om ter ondersteuning de IS oorlogsmisdaden door een internationale coalitie te laten onderzoeken. Dan wordt ook de rol van Assad duidelijk.

Stel dat Nederland niemand terugneemt.
Het is maar zeer de vraag of het recht dan sowieso zijn loop zal krijgen. En wat gebeurt er dàn met de kinderen?Ze hebben allemaal de Nederlandse nationaliteit en mocht je denken dat ze nooit zullen verlangen naar hun moederland, ben je echt naïef.

Op de social media circuleert een video van een 8 jarig IS-jongetje, die zweert alle ongelovigen te doden. Het geeft geen pas je hier op te focussen. Stel een soortgelijke vraag aan een Nederlandse tiener die Fortnite speelt, die zegt ook: ik schiet ze allemaal overhoop. Ik weet het, Fortnite is maar een spel. Dat is het nu ook nog voor dat 8-jarig jongetje, tenminste als we hem niet zo snel mogelijk terughalen en op andere gedachten brengen.
Hoe dan ook, in Syrië is er weinig kans op de-radicaliseren.
 

Als er in het Midden Oosten her en der ontheemde IS-ers rondlopen, zullen die zich gaan hergroeperen. Dat gebeurde ook met Al Qaida. Omdat de kans op een eigen territorium verkeken is, kun je verwachten dat elke volgende IS leider een Nederlandse brigade gaat oprichten. Lijkt me geen veilig vooruitzicht.

Nog iets. De VVD roept ‘ik wil ze hier niet’. Helaas, scharen ze zich met deze uitspraak bij het illustere rijtje van partijen die willens en wetens anderen uitsluiten.