Willem Engel

1

Willem Engel en de marshmallows

Iedereen weet wel wie Willem Engel is. De man van ‘viruswaarheid’ vindt de corona-lockdown grote onzin, het is een inbreuk op persoonlijke vrijheid, hij wil knuffelen in plaats van mondkapjes en afstand houden. Zijn eigen belang gaat hier vòòr een algemeen maatschappelijk belang.

Als ik hem in het nieuws tegenkom, moet ik onwillekeurig denken aan het ‘marshmallow experiment’. Ik refereer aan een gefilmd psychologisch experiment uit de 70-er jaren. Kinderen tussen de 4 en 8 jaar oud, worden met een marshmallow even alleen gelaten met de mededeling dat als ze het snoepje nìet opeten, ze er straks eentje extra krijgen. Het is om na te gaan, of ze op deze jonge leeftijd al bereid zijn direct consumeren uit te stellen, in ruil voor een groter voordeel later.

Als je kijkt op Youtube: ‘psychology experiment marshmallow’, dan begrijp je wat ik bedoel: het is aandoenlijk de interne tweestrijd te aanschouwen. Het is een confrontatie tussen het nog kinderlijke zoogdierenbrein met een neiging van direct consumeren en een beginnend rationeel menselijk brein dat anticipeert op een later voordeel.
In gedachten zie ik Willempje het snoepje onmiddellijk opeten zodra de interviewer de kamer verlaat.

Om na te gaan hoe het hen in een later leven was vergaan, hebben de onderzoekers de kinderen na dertig jaar nog eens opgezocht. Het bleek dat de kinderen die zich destijds konden beheersen inderdaad  beter geslaagd waren dan de leeftijdgenootjes die het snoepgoed niet konden weerstaan. En weer zie ik in gedachten Willem Engel.

 

N.B.
Reageer of deel.
Abonneer je op nieuwe berichten per e-mail in de Lower Footer van deze site.

Wil je meer weten over het ‘waarom’ van menselijk gedrag?
Koop dan mijn boek: ‘De Evolutionaire Stempel’ verklaart nepnieuws, complottheorieën, ISIS, @MeToo, geweld, oorlog, conflicten, terrorisme, COVID-19 en nog wat dingetjes.

Terug naar de homepage 

 

Over de auteur

1 reactie

 1. Beste Ybo,
  Het stukje op jouw website over de heer Van E. wekte boven mijn hoofd vraagtekens op, zowel qua grootte als kleur.
  Het Marshmellow experiment kan ik niet zo snel knopen aan voornoemde Van E. Dat jij hoogstwaarschijnlijk bedoelt dat het uitstellen van consumeren wellicht een hoger doel kan dienen, heeft in mijn ogen niet zoveel te maken met de (waan?)ideeën van voornoemde figuur.

  Maar nog meer moeite heb ik met de constatering dat de inmiddels 30 jarige kinderen “beter geslaagd waren”. Voor wat? En wat verstaat men onder “beter”?
  Maatschappelijk slagen is een westers begrip dat vooral plaatsvindt binnen het witte deel van de mensheid. Meestal betekent dit een groter huis, een grotere auto en meer geld op de bank.
  Het zegt niets over hoe je je als mens gedraagt.

  En wat psychologische tests betreft, in Australië vond men dat de Aboriginals minder intelligent waren dan de import bevolking. Voor hun psychologische tests slaagden zij vaak niet.
  Toen heeft men de zaak omgedraaid en mocht men een test doen die door een Abo wetenschapper was opgesteld vanuit zijn eigen cultuur. Resultaat: de Abo’s slaagden met vlag en wimpel, de witte mensen maakten die test stukken minder.
  Het is maar wie de macht heeft.
  Het witte supeririteitsdenken is zò verweven in onze cultuur dat we dit als een blinde vlek zijn gaan ervaren: “Ik zie het niet, dus het is er niet”. Daarom zijn zo weinig mensen zich bewust van hun eigen racisme en vooroordelen.

  Hartelijke groet,
  Han Varkevisser

Wat vind jij ervan? Laat het maar weten

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: