‘Time’

0

‘Time’ is een nummer van Pink Floyd. Kenners weten precies wat ik bedoel, op het grote scherm komen de klokken al luidend en roterend naar je toe, dan klinkt de begintune van Roger Waters op de bas, tikke-tokke, het zijn de seconden die wegtikken. 

Vaak hoor ik mensen zeggen ‘de tijd gaat steeds sneller.’ Dat is uiteraard een gevoel, in absolute zin kan dat natuurlijk niet, een uur is een uur.
Alvin Toffler legt in zijn boek ‘Future Shock’ uit hoe mensen tijd ervaren. Een moeder, 24 jaar oud, zegt tegen haar zoontje van vier: ‘nog even wachten, over een uurtje krijg je dat snoepje’. Het kind kan die tijdsspanne maar moeizaam overzien. Bekijk het relatief, de moeder is 6x ouder, voor het kind duurt dat uurtje ook 6x langer.

In ‘Stil de Tijd’ vind ik een aanvulling. Filosofe Joke Hermsen heeft het in haar boek enerzijds over de kloktijd, de feitelijke seconden, minuten en uren. Dat is de lineaire en meetbare tijd. Dit is ook de neoliberale tijd die geld kost. Of zoals je wilt, geld oplevert. Deze absolute kloktijd vinden we terug in de Griekse God Chronos, zeg maar de chronometer.

Er is ook een andere Griekse godheid: Kairos. Bij hem betekent ‘tijd’ de zinvolle invulling daarvan. Helder nadenken, creativiteit, inspiratie, bezieling, tevredenheid, geluk, vul maar in.

Overigens, deze Chronos- versus Kairos-tijd wordt treffend weergegeven in een toepasselijk spreekwoord, het was ook de lijfspreuk van mijn schoonmoeder: “geen jaren toevoegen aan je leven, maar leven toevoegen aan je jaren.’’

 

Terug naar de homepage 

 

 

Share.

Over de auteur

Reacties zijn gesloten.