‘Op je 60ste met pensioen’

3

‘Op je 60ste met pensioen’. Zij wel. Of toch niet?

Ja hoor, na de EU-top in juli 2020 kwam het wèèr bovendrijven.
Op Feesboek lees ik: 

2,7 miljard om AOW op 65 jaar te houden was veel te duur en niet houdbaar, maar 21 miljard belastinggeld gratis naar Zuid Europa overmaken, zodat de Fransen, Italianen en Spanjaarden rond hun 60ste met Pensioen kunnen kan wel, volgens de VVD’

Ik wordt er moe van, fragmentarisch iets roepen en aangedikt verkeerde conclusies trekken. Gelukkig was de toon nog redelijk netjes op dit account van ‘Nederland in Opstand’.  
In mijn boek en een andere blog (zie onder) heb ik al iets meer gezegd over het waarom en het hoe. Maar ja, het ‘wij niet, zij wel en ook nog eens van onze centen’ doet het altijd goed en een reden om te delen op Facebook en Twitter.

Het is opmerkelijk dat in deze periode van rationaliteit en welvaart er achteraf geen enkele behoefte is aan ook maar iets van waarheidsvinding. Dat is kennelijk niet nodig, de groep geloofsgenoten in de Facebook bubbel is inmiddels groot genoeg. En dan wordt het al snel, nee, dan ìs het de waarheid. 
Ik heb moeite met dat klakkeloos overnemen. Ik ben geen expert, maar ik beschik over een smartphone en een computer en kan dus googelen. Dat doe ik, want ik wil weten hoe het zit.
Nou, daar komt ‘ie.

Het is niet ‘gratis’ weggeven, het is geen 21 miljard en het is ook geen belastinggeld. En behalve dat, door een diversiteit aan aanvullende regelgeving en voorwaarden, laten pensioen en pensioenleeftijd zich in Europa maar moeilijk vergelijken. En er zijn ook andere factoren die zouden moeten worden meegewogen, bijvoorbeeld arbeidsproductiviteit. In Nederland worden de oudedag voorzieningen opgeteld samengesteld uit zowel de AOW als ook een ‘aanvullend pensioen’ voor (georganiseerde) werknemers. Leest u even mee mijnheer Wilders, Brussel bepaalt hier niks, het is in elk land anders.

‘Rond hun 60ste’? Laten we de landenlijst pensioenleeftijden maar eens bekijken: 
https://pbs.twimg.com/media/EdepUbbWoAAylFL?format=jpg&name=large   
Ik lees dat er niet aan af. Als je echt vroeg met pensioen wilt, moet je naar Zweden. Absoluut niet naar Griekenland, Italië eigenlijk ook niet. ‘Rond hun 60ste’ is niet waar, het is gewoonweg nepnieuws en misleiding.

Het fragmentarisch blindstaren op de pensioenleeftijd, is sowieso geen zuivere graadmeter. Je kunt beter naar de totale werkzame uren kijken, dat is puntje bij paaltje  een veel eerlijker maatstaf.  
In een column van RaboResearch (dec 2019), lees ik dat Nederlandse en Zweedse mannen het langste werkzame leven, dus uren, van alle EU-inwoners hebben, bijna 43 jaar (Eurostat).
Als je dat leest, zijn Nederlanders dan toch de gekke Henkie (en Ingrid) van Europa? 
Nou nee, want binnen die 43-jarige periode wordt per week helemaal niet zo lang gewerkt, gemiddeld zo’n 35 uur. Dat is binnen de EU relatief kort.
We zoomen even uit, want over 46 werkzame weken per jaar komt de Nederlandse man gemiddeld uit op 69.000 uur. En nu komt ‘ie, dat is dan weer wel 2.000 uur mínder dan het Europese gemiddelde. 
Krijg nou het heen en weer, 2000 uur zijn pakweg 55 werkweken van 36 uur. Met andere woorden, als je kijkt naar het aantal werkzame uren werkt de Nederlandse man (gemiddeld) ruim een jaar korter. 

Als ik een Fransman, Italiaan of Spanjaard was, zou ik zonder te overdrijven en in alle eerlijkheid op  mijn Facebookpagina zetten: ‘Ook Nederland moet voldoen aan de Europese norm en moet naar een 45-urige werkweek.’ 

I rest my case. Ik vrees
dat dit verhaal in Nederland niet gedeeld gaat worden . . . .

Ybo van den Beukel – juli 2020 

Het is geen serie over een bepaald onderwerp, maar eerder verscheen al ‘Waarom we gevoelig zijn voor nepnieuws

Link naar ‘De Evolutionaire Stempel

Tip: Abonneer je op blogberichten in de lowerfooter 
Vul je e-mail adres in en bevestig het e-mailbericht.

3 reacties

Wat vind jij ervan? Laat het maar weten

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: