Harari en de neoliberale context

0

Yuval Noah Harari in de Financial Times (20/3/20200, zie link onder) over de Corona crisis: de oplossing om de directe bedreiging van het Corona virus de kop in te drukken, is een stringente surveillance aangaande gezondheid met behulp van technische middelen. ‘Today, for the first time in human history, technology makes it possible to monitor everyone all the time.’ En daarbij, In de toekomst zouden gegevens, wetenschappelijke inzichten en middelen wereldwijd gedeeld moeten worden. Internationale solidariteit dus. Met dat laatste ben ik het wel eens.  

Monitoring, prima, het is symptoom bestrijding. Harari gaat voorbij aan de oorzaak, de huidige manier van samenleven. Deze pandemie kon voortwoekeren door onze manier van samenleven, de massaliteit van de globalisering, het op wereldschaal produceren op plekken waar de lonen het laagst liggen, assembleren ergens anders en verkopen aan de hoogst biedende waar dan ook. En dit alles is mogelijk door een vrije markt economie, een vrije rol van het geld en een terugtredende overheid ten faveure van zelfregulering. 

Welkom in de graai en grabbel economie van het neoliberalisme. Dan is het niet zo gek dat productie plaats kan vinden onder erbarmelijke omstandigheden. Ook in landen waar het met de hygiëne slecht is gesteld, voilà de oorzaak van het coronavirus.

Tja, wij ‘willen’ nu eenmaal zo goedkoop mogelijk shoppen. Klant is koning. Daar zullen we wat aan moeten doen. Willen wij wel dat  kinderen onze hebbedingetjes in elkaar zetten? 
Door het Corona virus staan we op een T-splitsing. Politiek linksaf is via samenwerking en solidariteit de scherpe randjes van het neoliberalisme afhalen, rechtsaf is doorgaan met ongebreideld consumeren.

Overigens,  Yuval Noah Harari: is schrijver in mijn interessegebied. 
Dit is de link naar het artikel in de Financial Times 

Share.

Wat vind jij ervan? Laat het maar weten

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.