Planloosheid & LHBT (5)

0

‘Planloosheid’ en ‘LHBT’ zijn issues die ogenschijnlijk niets met elkaar te maken hebben. Maar dat hebben ze wel. En misschien wel begrijpelijk uit te leggen aan de hand van het Corona virus.

Planloosheid

Eerst weer even terug naar school, naar Charles Darwin. De Nederlandse vertaling van zijn baanbrekend boek ‘On the Origin of species’ kwam uit in 1890, slechts 130 jaar geleden. Weten we nog hoe het zat? Planten en dieren die zich het beste kunnen aanpassen, hebben meer kans om te overleven en zijn bijgevolg beter in staat zich voort te planten. De sterkere genen worden overgedragen aan een volgende generatie. Het is de ‘survival of the fittest’.

Het doel van de evolutie is ‘leven en voortleven’, echter, er is geen blauwdruk, er is geen plan. 
Gevolg is dat deze planloosheid van evolutionaire processen, voortdurend  ‘probeersels’ tot gevolg heeft. Er gaat dan ook heel veel niet goed (althans in mensenogen), het kan niet altijd bingo zijn. Soorten ontstaan en sterven uit. Dat weten we wel van de dino en de dodo. En trouwens, ook een hele reeks mensachtigen kwam niet tot wasdom. Wij, de homo sapiens bleven als enige over. 

Sapiens betekent ‘wijze’, hiermee wordt aangeduid dat de mens als mutatie, als ‘probeersel’ een geheugen kreeg en met een bijbehorend leervermogen wit de mens aan evolutionaire processen te ontsnappen. Er kon steeds beter worden gereflecteerd, geëvalueerd en geanticipeerd. En met succes, ongeachte natuurlijke omstandigheden heeft de mens zich wereldwijd verspreid.

LHBT

Griep, ontstekingen, virussen, et cetera noemen wij ‘ziektes’, maar het zijn in feite nog steeds evolutionaire probeersels, meer niet. Gelukkig voor ons, is de stand van de wetenschap en de kwaliteit van samenlevingen met betrekking tot hygiëne dermate gevorderd dat veel van deze ‘ziektes’ onder controle zijn.
Maar soms ook weer niet, getuige SARS, Ebola en nu dan COVID-19. En dan zijn er nog de diverse vormen van kanker, het syndroom van Down, aangeboren hersenbeschadigingen, alzheimer, ALS, de lijst is eindeloos.

Ja, ook homoseksualiteit is een evolutionair ‘probeersel’. Geen te genezen ziekte zoals vanuit religieuze hoek gedacht wordt. 

En eerlijk gezegd is dat een geruststellende gedachte, de evolutie is nog niet klaar. Het leven gaat door!

Discriminatie

Als iemand weer eens homo’s discrimineert, denk ik onwillekeurig: ‘aha, een evolutieontkenner, de domheid zelve’. Deze persoon begrijpt niet eens zijn eigen bestaan. 
Want als je verder redeneert, hetzelfde geldt uiteraard ook discrimineren op grond van ideologie of inkomen. Want de sociale discriminatie is slechts een projectie van de biologische ongelijkheid in samenlevingen. 

In mijn boek ‘De Evolutionaire Stempel’ wordt dit thema verder uitgewerkt aan de hand van 6 kenmerken. 

 

Wat vind jij ervan? Laat het maar weten

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.