Planloosheid, corona en LHBT

0
Planloosheid corona en LHBT zijn issues die ogenschijnlijk niets met elkaar te maken hebben. 
Maar dat hebben ze wel. 

Planloosheid

Eerst even terug naar school, naar Charles Darwin. De Nederlandse vertaling van zijn baanbrekend boek ‘On the Origin of species’ kwam uit in 1859, niet eens zolang geleden.
Weten we nog hoe het zat? Planten en dieren die zich 
het beste kunnen aanpassen, hebben meer kans om te overleven en zijn bijgevolg beter in staat zich voort te planten. De sterkere genen worden overgedragen aan een volgende generatie. Het is de evolutie, het is ‘survival of the fittest’.

Doel van de evolutie is ‘leven en voortleven’.
Mooi, maar er is wel een probleem: er is geen blauwdruk, er is geen plan. En dat heeft een (in mensenogen) vervelend gevolg, voortdurende  ‘probeersels’. Er gaat dan ook heel veel niet goed (weer in mensenogen), het kan niet altijd bingo zijn. Het is als schieten met hagel. Soorten ontstaan en sterven uit. Dat weten we wel van de dino en de dodo. En trouwens, ook een hele reeks mensachtigen kwam niet tot wasdom. Wij, de homo sapiens bleven als enige over. 
Het bijbelse scheppingsverhaal werd door Darwin’s evolutietheorie onderuit gehaald. Alhoewel, gezien de bewijsvoering kun je inmiddels niet meer spreken van een ‘theorie’.
 

LHBT

Griep, ontstekingen, virussen, et cetera noemen wij ‘ziektes’, maar in werkelijkheid zijn het evolutionaire probeersels, meer niet. Gelukkig voor ons, is de stand van de wetenschap en de kwaliteit van samenlevingen met betrekking tot hygiëne dermate gevorderd dat veel van deze ‘ziektes’ onder controle zijn.
Maar soms ook weer niet, getuige SARS, Ebola en nu dan COVID-19. En dan zijn er nog de diverse vormen van kanker, het syndroom van Down, aangeboren hersenbeschadigingen, alzheimer, ALS, de lijst is eindeloos.

Ja, ook LHBT is een evolutionair gevolg. Niet iets om je over op te winden. Zeker geen te genezen ziekte zoals vanuit religieuze hoek gedacht wordt. 
Eerlijk gezegd: het bestaan van LHBT is geruststellend, de evolutie is nog niet klaar. Het leven gaat door!

 

Zie ook mijn boek ‘De Evolutionaire Stempel’  

 

Share.

Wat vind jij ervan? Laat het maar weten

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.