Alt-right en seks

0

De boodschap van alt-right en seks


Uit de Volkskrant, de column
 van Sander Schimmelpenninck – Quote+
“Drie jaar geleden interviewde ik Baudet voor Quote. Hij vertelde hoe vrouwen nu eenmaal niet zoveel ambitie hebben en dat ze een ‘rechtse’ man nodig hebben die hen de wereld uitlegt. Ik moest er toen nog om lachen. Toen de camera uit ging, richtte hij het woord tot onze stagiair, een jong meisje, dat de camera bediende.
Hij ging extra rechtop staan en keek haar strak aan. ‘Weet je wat het is met vrouwen in Nederland: ze worden niet goed geneukt. Herken je dat?’”
Unquote++

Een mooie gelegenheid om inhoudelijk te reageren, want er zijn nogal wat raakvlakken met mijn boek De Evolutionaire Stempel en met name de constatering dat politiek rechts heel vaak moeite heeft met het beheersen van het testosteron. Misschien wel logisch, bij rechts staat de persoonlijke vrijheid hoog in het vaandel, trek de lijn door en grote kans dat je uitkomt uit bij seksistisch gedrag. Bij ultra-rechts wordt dit ook nog eens ideologisch onderbouwd, het evolutionair doorgeven van de eigen genen. Met andere woorden, hou het eigen ras zuiver. (Zie voor een relatie met het christelijk gedachtegoed de *note hieronder).

Het abnormale wordt normaal

Nederland schuift langzaam op naar rechts, maar pas op, het adagium ‘de eigen broek ophouden’ in een participatiesamenleving betekent in feite een terugkeer naar de survival of the fittest. De boodschap is simpel en dus aantrekkelijk: geen betutteling, lagere belastingen en het draait om de autonomie van het individu. Dat wil iedereen wel. Gemakkelijk voor mensen die niet verder denken of nuanceren. En al helemaal als de schuld bij anderen wordt neergelegd, dan ben je zelf ook niet meer verantwoordelijk. Tja, ga als linkse politicus maar uitleggen dat het anders ligt. 

De Stempel

In mijn boek noem ik 6 evolutionaire gedragskenmerken die nog altijd een stempel op de samenleving drukken: de projectie van de biologische ongelijkheid op sociale ongelijkheid, de plan- en normloosheid, een  kortetermijnvisie, de mens als vluchtdier, de angst voor vreemden. Dit waren er vijf, de zesde is het testosteron, de katalysator voor de eerder genoemde kenmerken. 

Gelukkig werkt het testosteron meestal ten goede, mannen zijn prima in staat de eigen groep te beschermen. Maar soms werkt het kwaadschiks en ook hier zijn het altijd mannen in de productieve periode van hun leven: de voetbal hooligans in Rome, de noord Afrikanen op oudejaarsavond in Keulen, de daders van @MeToo, de wandaden van de Nazi’s, de strijders van IS. En volgens een politicus uiteraard (vermeende) Marokkaanse conducteurs in een trein.
Maar goed, laat ik niet afdwalen en me beperken tot de relatie tussen ultra-rechts en seks.

Politiek rechts heeft aanzienlijk meer moeite met het beheersen van het testosteron dan politiek links. En je kunt gemakkelijk volhouden hoe rechtser des te meer macho. Wat te denken van diverse Afrikaanse leiders, we zagen al een Amerikaanse president met seksistische insinuaties en er zijn meer voorbeelden, maar ik ken daarentegen geen foto’s van linkse politici naakt op de rand van een zwembad. 

En nu?

Als ultra-rechts het meer en meer voor het zeggen krijgt, wat kan er gebeuren? De komende jaren zal uitwijzen hoe het gaat met de mondiale opwarming, de trias politica, de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht en de pers, internationale samenlevingsverbanden, de Euro, het onderwijs en wetenschap. Ik begrijp dat de ultra-rechtse man klaar staat om de omvolking uit te leggen.

Een dooddoener, maar wel waar: de kwaliteit van samenlevingen kun je afmeten aan de mate waarin evolutionair gedrag gekanaliseerd is.
Ter geruststelling van politiek links, de geschiedenis wijst uit dat samenwerking en solidariteit doeltreffende menselijke antwoorden zijn op de ongestuurde evolutie. Ik ben blij dat ook Piketty dit onlangs nog eens bevestigde. 

Badhoevedorp
Ybo van den Beukel

  • Note. Hoofdstuk 3 van mijn boek gaat over religie. Er wordt wel eens gewezen op de overlapping van het christelijk gedachtegoed en ultra rechts. Het 7e gebod verbind SGP en FvD. Het ‘Gij zult niet echtbreken’  zou impliciet gaan over ’verbastering’, het zuiver houden van de groep gelovigen. 

Verwante artikelen op deze site:
Religie 
Ongelijkheid, onze erfenis
Pleidooi voor burgerschap

In de planning: artikel over politiek rechts/links.
Meld je in de lower footer van www.ybo.nl aan voor de nieuwsbrief. 

Terug naar de Homepage

Reacties zijn gesloten.