Alt-right en seks

0

De boodschap van alt-right. En seks


Uit de Volkskrant de column
 van Sander Schimmelpenninck –
Quote+

“Drie jaar geleden interviewde ik Baudet voor Quote. Hij vertelde hoe vrouwen nu eenmaal niet zoveel ambitie hebben en dat ze een ‘rechtse’ man nodig hebben die hen de wereld uitlegt. Ik moest er toen nog om lachen. Toen de camera uit ging, richtte hij het woord tot onze stagiair, een jong meisje, dat de camera bediende.
Hij ging extra rechtop staan en keek haar strak aan. ‘Weet je wat het is met vrouwen in Nederland: ze worden niet goed geneukt. Herken je dat?’”
Unquote++

Een rake typering en een mooie gelegenheid er iets meer over te zeggen, er zijn raakvlakken met mijn boek De Evolutionaire Stempel en met name de constatering dat politiek rechts heel vaak moeite heeft met het beheersen van het testosteron. Misschien wel logisch, bij rechts staat de persoonlijke vrijheid hoog in het vaandel. Trek de lijn door en er is een grote kans dat je via maschochisme uitkomt uit bij seksistisch gedrag.
Bij ultra-rechts gaat het nog een stapje verder en wordt het doorgeven van de eigen blanke genen ideologisch onderbouwd: 
hou het eigen ras zuiver.
(Overigens, zie wat dit betreft de relatie met het christelijk gedachtegoed in de *note hieronder).

Het abnormale wordt normaal

Nederland schuift langzaam op naar rechts, maar pas op, als je doordenkt op een vervolg van het adagium ‘de eigen broek ophouden’, kom je uiteindelijk weer uit waar we vandaan komen: de survival of the fittest.
Tja, tot hoever moeten we als samenleving gaan? Stopt het als elke wereldbewoner een eigen bijboot heeft met helikopter?
Je moet het wel toegeven, de rechtse boodschap is simpel en dus aantrekkelijk:
 geen betutteling, lagere belastingen en een focus op de autonomie van het individu. Dat wil iedereen wel. Gemakkelijk en aantrekkelijk voor mensen die niet verder denken of nuanceren. En al helemaal als de schuld bij anderen wordt neergelegd, dan ben je zelf ook niet meer verantwoordelijk.
Tja, ga als linkse politicus maar uitleggen dat het anders ligt. Dat lukt nooit in 280 tekens op Twitter.

De Stempel

In mijn boek noem ik 6 evolutionaire gedragskenmerken die nog altijd een stempel op de samenleving drukken. In het kort nog maar even:
de projectie van de biologische ongelijkheid op sociale ongelijkheid;
de plan- en normloosheid;
een  kortetermijnvisie;
de mens als vluchtdier;
de angst voor vreemden.
Dit waren er vijf, aan de zesde refereerde ik al, dat is het testosteron, de katalysator voor de eerder genoemde kenmerken. 

Gelukkig werkt het testosteron meestal ten goede, mannen zijn prima in staat de eigen groep te beschermen, de geschiedenis wijst dat uit. Maar soms werkt het kwaadschiks en ook hier zijn het altijd mannen in de productieve periode van hun leven: de voetbal hooligans in Rome, de noord Afrikanen op oudejaarsavond in Keulen, de daders van @MeToo, de wandaden van de Nazi’s, de strijders van IS.
Maar goed, laat ik niet afdwalen en me beperken tot de relatie tussen ultra-rechts en seks.

Politiek rechts heeft aanzienlijk meer moeite met het beheersen van het testosteron dan politiek links. En je kunt zeker zeggen, hoe rechtser des te meer macho. Wat te denken van diverse Afrikaanse leiders, we zagen al een Amerikaanse president met seksistische insinuaties en er zijn meer voorbeelden. Ik ken geen foto’s van linkse politici naakt op de rand van een zwembad. 

En nu?

Een dooddoener, de kwaliteit van samenlevingen kun je afmeten aan de mate waarin evolutionair gedrag gekanaliseerd is, dat wil zeggen de hierboven aangehaalde zes kenmerken van de ‘evolutionaire stempel’.
Ter geruststelling van politiek links, de geschiedenis wijst uit dat samenwerking en solidariteit doeltreffende menselijke antwoorden zijn op de ongestuurde evolutie. Ik ben blij dat ook Piketty dit onlangs nog eens bevestigde. 

Badhoevedorp
Ybo van den Beukel

  • Note. Hoofdstuk 3 van mijn boek gaat over religie. Recentelijk wordt gewezen op een overlapping van enerzijds het christelijk gedachtegoed en anderzijds ultra rechts. Het lijkt alsof het 7e bijbelgebod de SGP met het FvD verbindt. Het ‘Gij zult niet echtbreken’  zou impliciet gaan over ’verbastering’, het zuiver houden van de groep gelovigen. 

Verwante artikelen op deze site:
Religie 
Ongelijkheid, onze erfenis
Pleidooi voor burgerschap

In de planning: artikel over politiek rechts/links.
Meld je in de lower footer van www.ybo.nl aan voor de nieuwsbrief. 

Terug naar de Homepage

Wat vind jij ervan? Laat het maar weten

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.