Corona feestvierders

0

Corona feestvierders

Hoe kunnen mensen het gevaar van Covid-19 miskennen, zelfs ontkennen?
Dezelfde dag was er nog een alarmerend bericht, de NOS gaat de reclame van de auto’s afhalen: wegens dreigementen . . .
Wie zijn die feestvierders, wie zijn die dreigers?

Betere vraag, wat ging hier fout?
In het kort dan maar, voor een verdere uitleg zijn 
onderaan een paar linkjes toegevoegd. 

Welvaart

We moeten zo’n 30 jaar terug, naar de val van de Berlijnse Muur in 1989 en de teloorgang van de Sovjet Unie. Dat was de ommekeer. Vanaf dat moment maakt de hele wereld deel uit van één en dezelfde economie (behalve dan Noord Korea). In dat jaar wordt ook de ‘Washington Consensus’ opgetuigd. Dat zijn tien beleidsaanbevelingen van gerenommeerde instituten ten faveure van marktwerking.
Het neoliberalisme en de globalisering nemen een grote vlucht, we worden rijk.  

Eendimensionale massamens

De gebeurtenis in 1989 markeert het einde van het klassiek liberalisme: ‘mijn vrijheid stopt waar die van jou begint.’ Dat wil zeggen, het binnen een ‘sociaal contract’ rekening houden met anderen. Dat kennen we misschien nog, het was de basis van de zuilensamenleving en de sociaaldemocratie. 

In het huidige neoliberalisme verschuift dit samenlevings-adagium naar: ‘de ander moet maar aangeven waar mijn vrijheid stopt.’

Tegelijkertijd schuift ook de vrijheid van meningsuiting op, bijna niemand maakt bezwaar. Dus ga lekker je gang, de tolerantie-grens komt telkens ietsje verder te liggen, alles mag en erger, mòet gezegd worden. Ik weet het uit ervaring, ik zit op Twitter. 

In de welvaart kan men zich steeds meer permitteren (zelfs geweld – maar dat is een ander verhaal). Door de AOW, pensioenvoorzieningen en sociale vangnetjes is hulp van de medemens niet meer nodig. Het ‘ikke’ wordt de norm, de eendimensionale massamens (1) ontstaat. Die typeert zich door een gebrek aan kennis, zelfbeheersing en eist rechten op zonder enig besef van verantwoordelijkheid. De nieuwe Nederlandse mentaliteit is uit te drukken in slechts 3 woorden: ‘waarom, ja maar.’

Pleidooi voor ‘Burgerschap’

Een retorische vraag: hoe staat het met de kennis over democratie, de Trias Politica en tal van andere zaken? Kan men nepnieuws wel herkennen? Er is sprake van een stijgend aantal zwevende kiezers, oplopend tot wel 70%, men weet het niet meer. Een veeg teken, het gaat intussen wel om de toekomst van ons allen. Maatschappelijk inzicht, het ‘samen leven’, zal op de een of andere manier toch moeten worden bijgebracht. Dat kan via het onderwijs.

Dit is mijn pleidooi: maak het vak ‘burgerschap’ (2) verplicht. En omdat de samenleving razendsnel verandert, organiseer voor iedereen verplichte updates. 

Ybo van den Beukel
Oktober 2020

Links:
(1) Eendimensionale massamens  
(2) Burgerschap

 

 

 

 

Share.

Wat vind jij ervan? Laat het maar weten

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.